iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко Борисов хвърли оставка

Бойко Борисов хвърли оставка 11_1479100823

Премиерът Бойко Борисов потвърди заявката си от миналата седмица и обяви, че ще подаде оставка след загубата на президентските избори, като кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Радев спечели убедително балотажа с издигнатата от ГЕРБ Цецка Цачева.

„Винаги сме се съобразявали с волята на народа. При новата ситуация в парламента и с резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция всъщност няма мнозинство. И не само, че не могат да се направят реформи, но мисля, че и бюджетът не може да се приеме”, заяви премиерът. Той уточни, че още в първия работен ден на парламента - понеделник или вторник, ще депозира оставката.

Според него сега новото мнозинство явно се показвало. Той подчерта, че за победата на Румен Радев са помогнали и ДПС, и ДСБ. „Да честитя на Радан Кънев - направи всичко възможно център-дясно да се разбие”, каза Борисов. И препоръча новото мнозинство да си го вземе.

Борисов изрично уточни, че при предстоящата т.нар. въртележка с мандатите след подаването на оставката, той веднага ще върне мандата. В същото време заяви, че така ще даде възможност на БСП на практика да довършат мандата на това НС. „Да си направят кабинет в рамките на този парламент и да си управляват спокойно две години”, препоръча Борисов. Според него такова правителство можело да получи подкрепата и на ПФ. В случай пък, че това не стане призова президентът Росен Плевнелиев да вземе списък от „Позитано” 20 за министри в бъдещ служебен кабинет.

При сценарий, в който БСП довърши управлението Борисов уточни на въпрос на „Монитор”, че ще се върне в парламента като депутат.
„За нищо не съжалявам”, обяви още премиерът във връзка с обвързването на президентските избори с оставката на кабинета. „Оставям една абсолютно подредена държава с огромни пари в резерва, всички програми работят”, изрази той удовлетвореност от свършеното до момента. Борисов обаче не пропусна да подчертае тежките условия, при които управлява освен в сложната международна обстановка, така и в самото мнозинство. „Трябваше да се съобразявам с прищевките и на патриотите, и на реформаторите.”, припомни той.

В същото време Борисов призна, че вината за загубата на президентските избори е в самата ГЕРБ и предстояли анализи в структурите. Щял да търси отговорност и от кметовете.

Премиерът се обяви и за свикването на Велико народно събрание, което да позволи промяна на Конституцията и свиване на броя на депутатите от 240 на 120. Той отново потвърди, че след резултатите от референдума ГЕРБ ще работи за въвеждане на мажоритарна система за парламентарните избори и намаляване на партийната субсидия. Борисов отиде и по-далеч, като поиска 0 лв. държавна помощ за партиите. „Субсидия от 1 лв. ще даде възможност на олигарсите да участват с черни пари, а после да се отчитат бели сметки.”, обясни той.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.