iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Борисов пуска Белене с два бушона

Белене - влизането за руснаци строго забранено

Премиерът Борисов си послужи с два „бушона” - Симеон Дянков, в ролята на „наредил” и шефът на НЕК, в ролята на „изпълнил”, за да направи решителна крачка към АЕЦ Белене. Макар тези два бушона да са смокинов лист, твърде малък да покрие срамните тайни на неговото управление. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" вчера. 
 
"За катастрофата „Фукушима І” никой не търси фирмата собственик „Токио Електрик Пауър”, нито производителя на технологията „Дженерал електрик”. Отговорността е на японското правителство, както пред народа, така и пред света. Защото това е отговорност за националната и световна ядрена сигурност", подчерта съпредседателят на синята коалиция.
 
Ние ще се опитаме да спрем това решение на българското правителство, защото престъпно е слаба дума за него, каза още той и обясни:  
 
 1. Не са известни новите изисквания за ядрена безопасност, които ще приеме ЕС и всяко правителство на страна членка, която не се съобрази с тях ще наруши брутално правилата за енергийна сигурност на Европа.
 
2. Пълната цена за изграждането и експлоатацията на АЕЦ Белене не е известна. Дали е 4, 6, 8 или 11.5 млр. евро остава дълбоко законспирирано. „Инвеститорът не иска да купи котка в чувал” каза преди време премиерът Борисов. Сега се оказва, че правителството му обаче може да купи.
 
3. Правителството сключи договор с HSBC.  Тогава премиерът заяви: „Няма значение какво казва Първанов, Борисов, Станишев, Костов или който и да е”. „На базата на тази (на консултанта) оценка ще вземем решение.”  Сега излезе, че става това, което каже Москва, а не „най-добрата банка, консултант в ядрени проекти”, както нарече HSBC г-н Борисов.
 
4. Това е най-големият скандал, пред който е изправено правителството на Борисов и този път не е забъркан от противници, а засяга самата същност на управлението. Става въпрос за брутално пренебрегване на българските национални интереси и на общата воля на ЕС.
 
5. В сделката за АЕЦ „Белене” президентът Първанов и премиерът Борисов се състезават за благоразположението на Русия.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.