iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


50 000 безработни за първия месец на годината

Безработен снимка: Интернет

За първия месец на годината безработните у нас са се увеличили с 50 000 души и се очаква 2012-та година да бъде с рекордно висока безработица, особено сред младежта. Това обяви председателят на Сдружение „България за гражданите“ Меглена Кунева на среща с обществеността на Пазарджик в края на миналата седмица.

„Но дори и без кризата, в резултат от неефективна политика и лошо управлявана икономика, българските малки и средни предприятия имат коефициент на производителност на труда до 7 пъти по-нисък от новоприетите страни-членки на ЕС и с до 30 пъти по-нисък от старите страни-членки. Това е така, защото на практика са лишени от достъп до финансиране, което не им позволява да въвеждат иновации и добри практики, за да повишават своята ефективност и конкурентноспособност и да интернационализират дейността си”, добави председателят на „България на гражданите”.

„Решаването на този въпрос минава през решаването на проблемите с осигуряването на честни правила, прозрачни процедури по възлагане на обществените поръчки, свободен пазар и условия за свободна и честна конкуренция”, бе категорична Меглена Кунева. Тя даде като пример ОП „Конкурентноспособност“ и незадоволителното усвояване на средствата по нея, като добави, че „голям брой от фирмите в страната не желаят да кандидатстват по мерките в „Конкурентноспособност“ именно по тези причини”.

 В тази връзка от Сдружение „България на гражданите” отправят четири въпроса към правителството:

1. Според приетата от ЕК през 2006 година програма за действие, административната тежест върху малките и средни предприятия трябваше да се намали с 25% до 2012 година, за да се повиши растежът на БВП на ЕС с 1,5%. Предприема ли българското правителство конкретни мерки по изпълнението на тази програма, какви са тези мерки и какви са резултатите от тях?

2. В България малките и средни предприятия разчитат предимно на финансиране от страна на собствениците си и само 10% от тях разполагат с актуална информация за алтернативни източници на финансиране. Какви конкретни стъпки предприема правителството за осигуряване на достъп до финансиране на малкия и среден бизнес?

3. Каква е политиката на правителството за защита на малките и средни предприятия от натиска на монополите? Банковата система помага ли на малкия и среден бизнес в България?

4. Как правителството стимулира достъпа на МСП до участие в изпълнение на обществени поръчки? Какви промени на ЗОП се обсъждат, кога ще влязат в сила и ще облекчат ли процедурата по възлагане на обществени поръчки, или ще я обременят още повече? Как правителството ще гарантира достъпа на максимален брой малки и средни предприятия до изпълнение на обществени поръчки? Има ли корупция при възлагането на обществените поръчки, според правителството?

 „Това са въпросите на Сдружение „България на гражданите” към министър-председателя и правителството, като разчитаме да получим отговор от г-н Борисов в най-скоро време, за да се постави началото на съдържателен обществен дебат за съдбата на малките и средни предприятия”, каза пред пазарджишката общественост Меглена Кунева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.