iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подписка спира Закон за предучилищното и училищното образование

Закон за предучилищното и училищното образование

С подписка в Интернет граждани и организации се обявиха за удължаване на срока за обсъждане на проектa за Закон за предучилищното и училищното образование. Проектът беше публикуван  от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) на 14.02.2012 г. на сайта на министерството за обществено обсъждане.

В подписката се подчертава,  че времето  от две седмици за обществено обсъждане е недопустимо кратко за закон с толкова голямо значение за цялостния обществен живот. Затова се астоява:

  1. Срокът за обществено обсъждане да бъде удължен до вземане на решение от Комисията по образованието за внасяне на първо четене в Народното събрание.
  2. МОМН да публикува проектите за стандартите по проектозакона преди внасянето му в Комисията по образованието.
  3. МОМН да направи публично обобщение на получените мнения по закона с участие на граждански организации за осигуряване на прозрачност на процеса.
  4. МОМН да изрази становище по получената обратна връзка и да идентифицира приетите и неприети мнения и предложените корекции на проектозакона.
  5. Преди внасяне на проектозакона на първо четене в Народното събрание, Комисията по образование да организира отворено заседание, на което да бъдат представени обобщените обществени мнения по проектозакона от гражданските организации.
  6. Дискусиите по проектозакона в Народното събрание да се излъчват на живо в Интернет или по телевизията.

Мненията на гражданите и организациите ще бъдат събирани и обобщавани на адрес: www.progresivno.org с електронна поща: [email protected].

Подписката може да бъде подкрепена ТУК!

Проктът  на Закон за предучилищното и училищното образование виэжте ТУК!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.