iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затворници се разбунтуваха заради забрана за пушене

Затворници се разбунтуваха заради забрана за пушене 07_1435741648

Масов бунт се е разразил в затвора „Рейвънхол“ край австралийския град Мелбърн, като най-вероятната причина е забрана за пушене, което пък доведе до евакуацията на охранителите, предаде в. „Гардиън“.

Вместо тях във вторник вечер там бяха изпратени тежковъоръжени полицаи, които използваха сълзотворен газ и водни оръдия за усмиряване на недоволните.

Всичко започнало, след като около 300 осъдени се събрали във вътрешния двор на затвора. Повечето били с покрити лица, но въоръжени с тояги. Започнали да чупят и да палят каквото им попадне. Задействала се пожарната аларма, което наложило да бъдат изпратени 6 екипа огнеборци. Не се съобщава за пострадали сред пожарникарите или персонала на затвора, който е на около 20-ина километра от Мелбърн.

Забраната за пушене в затворите в щата Виктория влиза в сила днес, но статистика сочи, че 84% от намиращите се зад решетките в щата са пушачи - процент, който е 5 пъти по-голям от този след другото население.

От управата на „Рейвънхол“ обявиха категорично, че ще забранят пушенето, за да се пази здравето и на охраната и на осъдените.

Първоначално се твърдеше, че бунтът е започнал заради враждата между две групи затворници, но това не бе потвърдено. През 1997 г. в затвор в щата Куинсланд също имаше безредици заради забраната за пушене.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.