iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Япония е разтресена от земетресения

Япония е разтресена от земетресения 02_1424156290

В Япония имаше второ мощно земетресение, малко след първото, което беше с магнитуд 6,9 по Рихтер.

Епицентърът на втория трус, с магнитуд 5,7, е бил в префектура Ивата, на дълбочина 50 км. Между двата труса имаше и няколко затихващи с магнитуд до 4.0 по Рихтер, предаде БГНЕС.

Епицентърът на първия трус с магнитуд 6,9 бе на остров Хоншу, на дълбочина 10 км. Няма пострадали и разрушения. Обявена бе тревога за цунами, която впоследствие бе отменена, тъй като височината на придошлите вълни бе едва 20 см.

Слабо цунами връхлетя североизточната част на Япония в резултат на силното земетресение от 6.9, което бе регистрирано край северната част на архипелага.

Властите предупредиха десетки хиляди хора да напуснат временно домовете си по крайбрежието. Земетресението бе измерено 6.9 от японските сеизмолози и малко по-слабо - 6.8 - от американския институт по геофизика. Най-застрашен от евентуално цунами бе префектура Ивате, където хората бяха приканени да се евакуират временно.

"Жителите на района бяха предупреждавани да не се приближават до крайбрежната ивица, да не отиват да гледат или снимат и да се изтеглят на безопасно разстояние. Оказа се, че очакванията за приливна вълна от един метър не се осъществиха и вълната бе едва десетина см., достигайки на места до 20 см. Въпреки това правителството свика незабавно, още при първите съобщения, кризисен щаб в Токио. Земетресението бе регистрирано на 210 км. източно от крайбрежния град Мияко, с епицентър на дълбочина от 10 км. Няма сведения за щети или пострадали хора.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.