iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вчера нямаше ток в половин Турция

Вчера нямаше ток в половин Турция 04_1427883907

Вчера половин Турция остана без ток, като 44 от общо 81 вилаета в страната нямаха електрозахранване, което създаде сериозни затруднения, написа в. "Хюриет".

Токът спря в 10.36 ч. местно време, като засегна въздушния и градския транспорт, производството, услугите. Придвижването в мегаполиса Истанбул ставаше с автобуси и с кораби от двете страни на Босфора, след като метрото и трамваите спряха. Наложи се властите да евакуират метрото и железопътния тунел под Босфора. В ранния следобед вчера само 15% от Истанбул и Анкара имаха ток. Електроподаването беше възстановено в градовете Одрин, Текирдаг, Ерзурум и Трабзон, съобщиха местни тв канали.

Причината за спирането на тока не бе известна до редакционното приключване на броя. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че се разглеждат всички възможни причини, включително тероризъм, но добави, че най-вероятно става въпрос за проблем с енергопреносната система. Енергийният министър Танер Йълдъз не изключи повредата да е в резултат на хакерска атака. "Търсим причините за тази повреда, опитваме се да определим дали става дума за техническа повреда или за компютърна атака", заяви той от Братислава, където бе на посещение заедно с президента Реджеп Ердоган. "Основната ни цел е да се възстанови мрежата. Това не е инцидент, с какъвто се сблъскваме често", отбеляза Йълдъз. От енергийното министерство в Турция смятат, че спирането на тока може да се дължи на прекъсване на енергопреносните връзки с континенталната част на Европа, предаде Би Би Си. Според в. "Хюриет" преустановяването на елзахранването вероятно е предизвикано от технически проблем в работата на Електропреносна компания на Турция (TEIAS). Един от малкото градове, незасегнати от прекъсването, бе град Ван в източната част, където електричеството се доставя от Иран.

ПРЕЦЕДЕНТ

Турция страда от чести прекъсвания на електрозахранването, но местни жители споделят пред Би Би Си, че не могат да си спомнят подобен срив в последните 15 г. Потреблението на ток в Турция се повиши значително напоследък заради големия икономически растеж и нарастването на населението.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.