iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Варуфакис: Трябва да опростят част от дълга на Гърция

Варуфакис: Трябва да опростят част от дълга на Гърция 06_1434376821

Единственият изход за Гърция е част от дълговете й да бъдат опростени, а останалите да бъдат преструктурирани, като такава сделка е възможна само ако лично канцлерът на Германия Ангела Меркел се включи в преговорите.

Това заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за в. „Билд“.

"Не искаме повече пари", допълва Варуфакис, защото Германия и еврозоната вече били дали на Гърция "твърде много пари". Вместо средства обаче Варуфакис иска опрощаване на част от дълга и удължаване на сроковете за погасяването на останалите.

"Споразумение може да постигнем за една нощ, но канцлерът трябва да се включи в тях", подчерта той. Пред изданието той посочи, че излизането от еврозоната не е „разумно решение“, но не е изключено и това да се случи.

Варуфакис направи изказването си часове след като се провалиха поредните преговори, свикани спешно в Брюксел. На срещата, проведена при закрити врати, кредиторите за пореден път настояха Атина да извърши структурни реформи и да затегне още повече коланите.

Гръцкото правителство обаче настоява за възстановяване на икономическия растеж и препрограмиране и частично отписване на дълга.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас на свой ред посочи, че Атина е готова да „чака търпеливо“, докато кредиторите станат „реалисти“.

Въпреки категоричните изяви на Варуфакис и Ципрас обаче Гърция все пак се е съгласила с бюджетните цели за 2015 г., отстъпвайки по ключов момент в преговорите за отпускането на жизненоважния транш до края на месеца.

Това обяви говорителката на Еврокомисията Аника Брайтхард. Тя не уточни за какви цели става дума, но според анализатори това са годишни бюджетни икономии в размер на 2 млрд. евро.

По думите на Брайтхард гръцките власти са се съгласили, но още не е ясно как ще бъдат постигнати тези цели.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.