iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В кои градове по света има най-много сняг

В кои градове по света има най-много сняг 02_1423822449

В Бъфало в САЩ са свикнали да си търсят автомобилите в снега, а в Япония въпреки дебелата покривка пътищата са идеално почистени.

Зимата не е това, което беше в някои географски ширини, засегнати от глобалното затопляне. В последните години ние или се разминаваме с истинската зима, или се оказваме изненадани, че все още я има. Но това съвсем не се отнася за всички места и градове по света. Това са 10-те големи градове с население над 100 000 души, където традиционно падат най-сериозни снеговалежи в света. Всички те се намират в САЩ, Канада и Япония.

Бъфало, САЩ – там падат 241 см сняг на година. Зимата в Бъфало е дълга и тежка. Градът се намира близо до езерото Ери и често има силни виелици. Местните жители са свикнали да им се налага да търсят автомобилите си, затрупани от сняг, без дори да го драматизират.

Рочестър, отново в САЩ може да се похвали с 251 см снежна покривка годишно. Градът се намира близо до канадската граница, на юг от езерото Онтарио. През 1977 година тук е вилняла буря,

записана в историята като Голямата снежна буря

Тя продължила от 29 януари до 1 февруари. На града са били необходими 2 седмици, за да се върне към нормален начин на живот.
Акита, Япония – с 271 см на година. Акита има население от около 320 000 души. Известен е с крепостта, построена през 733 година пр. Хр. Най-много сняг вали през първите два месеца на годината. За януари средният снеговалеж е 137 см, а за февруари 106 см. Тук също така вали много, в 66 процента от дните в годината вали или сняг, или дъжд.

Сагуини, Канада – 312 см на година. Градът се е образувал от обединение на четири по-малки града и има население от над 144 000 души, които говорят френски като основен език. Тъй като се намира близо до река и езеро, това е един от малкото райони в тази част на Канада, където е можело да се заселят хора.

Сиракуз, САЩ – там говорим за 315 см сняг на година. Университетското градче се намира в щата Ню Йорк, близо до езерата Онтарио и Онондага. Градът има население от над 144 000 души, а в целия район на метрополиса населението е 662 000 души.
В Квебек, Канада, снежната покривка също е 315 см на година. Това е

един от най-старите градове в Северна Америка

и столица на канадската френскоезична провинция Квебек. Тук има годишен зимен фестивал. А освен много сняг градът предлага и чудесна френско-канадска кухня.

Сейнт Джоунс, отново Канада, е с 332 см сняг годишно. Намира се в провинция Нюфаундленд и Лабрадор. 400 години преди европейските заселници викингите били първите, които преминали Северния Атлантически океан и достигнали провинцията. Те обаче не се заселили, може би именно заради прекаления студ и сняг.

Тояма, Япония – там снежната покривка е 363 см на година. Може и да сте виждали снимки от пътищата на Тояма, където шосето е идеално изчистено, като коридор между две огромни купища сняг. Те са много популярни в интернет. Тояма е столица на префектура Тояай и има 416 000 души население. Намира се близо до залива Тояма.

Сапоро, също в Япония – с 485 см на година. Това е най-големият град в класацията, с население от почти 2 млн. души. Той е известен с годишния зимен фестивал, който посреща туристи от цял свят, дошли да видят ледените скулптури. Пивоварната на Сапоро също е

сред най-посещаваните атракции

Първенецът пък е също японски град - Аомири, с цели 792 см сняг на година. Намира се на голяма надморска височина в планината Хакода, между залива Аомори и залива Мацу. Градът обикновено е обгърнат от гъста мъгла и снеговалежи, има кратко и хладно лято. Ветровете образуват големи снежни навявания, които местните оприличават на снежни чудовища.

Живот в едно от най-студените места

Един от най-студените градове в света е Якутск в Сибир. В града живеят 270 000 души. Температурите тук обичайно падат до -42 градуса през зимата. Рекордът за най-ниска температура е -63,8 градуса по Целзий. Освен това в града често пада много гъста мъгла, ограничаваща видимостта. Въпреки това жителите му ходят на работа всеки ден. В града има две летища, университет, няколко училища, театри и музеи. Якутск е важен пристанищен град, в него се добиват и злато и скъпоценни камъни.

Произвеждат се газ и петрол. Повечето къщи са повдигнати на платформа, тъй като, когато накрая все пак дойде пролетта и снеговете и ледовете започнат да се топят, се образува невъобразима кал и по улиците текат реки от нея. През топлите месеци в годината няма как да се пресече и река Лена, която през зимата замръзва и се минава спокойно, но мост няма.

Лятото така или иначе е кратко, а средните юлски температури са едва 19 градуса над нулата. Когато излизат през зимата, местните трябва да носят дебели кожуси и задължително слагат на лицето си крем против измръзване. Да се тръгне без ръкавици тук е направо немислимо, като те трябва да са и много дебели. През целия ден хората пият и горещ чай, за да се затоплят.

А понякога на жителите и посетителите на района им се налага да оставят двигателите на автомобилите да работят по цял ден, за да могат след това да потеглят.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.