iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличава се броят на починалите от свръхдоза хероин в САЩ

Увеличава се броят на починалите от свръхдоза хероин в САЩ 07_1436358192

Употребата на хероин и броят на починалите от свръхдоза бързо се увеличава в САЩ. Това важи особено сред жените. Това сочи доклад на американските здравни власти, публикуван във вторник.

Над 8200 души са починали от свръхдоза хероин през 2013 г., два пъти повече, отколкото през 2011 г., и четири пъти повече, отколкото през 2002 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, предаде АФП.

В доклада се отбелязва също употребата и свръхдозите се увеличават сред бялото население.

Консумацията на хероин се е удвоила сред жените от 2002 г. насам. Съотношението е 16 на 10 000 през 2013 г. През същия период, употребата на този наркотик в САЩ се е увеличил с 50% при мъжете – 36 на 10 000 души.

В страната в момента има около 500 хиляди зависими от хероина, сочи д-р Том Фриден, ръководител на агенцията.

"Употребата на хероин бързо нараства във всички възрастови категории и поради това увеличение се наблюдава и бързо нарастване на броя на смъртните случаи", подчерта той. "Един на всеки 50 пристрастени е вероятно да умре от свръхдоза".

Причините за това увеличение на употребата на хероин е фактът, че все повече и повече хора се пристрастяват към обезболяващите лекарства, които съдържат някои активни вещества, идентични на тези в хероина.

Ниската цена на хероина при уличните дилъри е ключов фактор за да бъде разбрано увеличението: болкоуспокояващите, продавани с рецепта, струват пет пъти повече, отколкото хероина.

Употребяващите хероин използват едновременно и почти всички други паралелни наркотици, най-често кокаин, канабис, както и алкохол. При 60% от смъртните случаи, причинени от свръхдоза хероин, включват най-малко едно друго упойващо вещество.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.