iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Светът е изправен пред глобална криза на заетостта

Светът е изправен пред глобална криза на заетостта 09_1410332189

Криза на заетостта може да има в световен мащаб. Това предупреди Световната банка в свой доклад, цитиран от агенциите. Тя сочи, че трябва да бъдат създадени 600 милиона нови работни места до 2030 г., за да се отговори на увеличаването на населението в глобален мащаб.

Институцията публикува доклада в навечерието на срещата на социалните министри от страните от Г-20, която ще се състои днес и утре в Мелбърн, Австралия. Те ще подготвят срещата на лидерите на Г-20 през ноември в Бризбейн, на която се очаква да бъде разгледан проблемът с глобалната криза на заетостта. Безработните в момента са над 100 милиона души, а около 447 милиона живеят с по-малко от 2 долара на ден в страните от Г-20, отчита Световната банка.

"От доклада става ясно, че има недостиг на работни места", казва Найджъл Туос от Световната банка. Той предупреди също, че макар развиващите се държави като Бразилия, Китай и Южна Африка да създават повече работни места, неравенството в заплащането и доходите продължава да се задълбочава в много от държавите от Г-20. Според доклада въпреки скромното икономическо възстановяване в периода 2013 г и 2014 г. не се очаква сериозен икономически растеж в обозримо бъдеще, тъй като слабият пазар на труда ограничава потреблението и инвестициите. "С магическа пръчка не може да се реши кризата на заетостта нито в развиващите се, нито в развитите икономики", категоричен е експертът Найджъл Туос. Според него създаването на достатъчно работни места, отговарящо на увеличаващото се световно население, изисква "правителствен подход, разпределен между различни министерства, както и пряко активно участие на частния сектор".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.