iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стотици хора вероятно са се удвали в Китай

Стотици хора вероятно са се удвали в Китай 06_1433265855

Cтотици хора са в неизвестност и вероятно са се удавили. Това се случи след като круизен кораб с 458 души на борда се преобърна по време на буря в река Яндзъ в южната китайска провинция Хубей, съобщи Би Би Си.

Часове след потъването на кораба се чували викове за помощ на хора, заклещени вътре в него. Повечето пътници били възрастни китайци.

Около 3000 спасители и 150 лодки участваха в операцията за откриването на оцелели в кораба “Източна звезда”, който потънал на дълбочина 15 метра. До вторник вечерта екипите бяха успели да извадят от водата 18 души, въпреки че са затруднени от проливни дъждове и силни ветрове, съобщи в. “Гардиан”. Спасителите опитват да установят контакт с оцелели с удари на чук по корпуса. Обмисляха и да разрежат с оксижен дъното на преобърналия се кораб, което се вижда над водата.

“Казвах си, че трябва да издържа”, заяви оцелял, прекарал във водата над 10 часа. Сред спасените са капитанът и главният механик, които веднага бяха арестувани. Те казаха, че корабът бил ударен от торнадо и потънал.

“Необходимо е да се вложат всички сили в издирването и спасяването на хората”, заяви китайският президент Си Цзинпин. Премиерът Ли Къцян отиде на мястото на корабокрушението, за да контролира операцията.

“Броят на оцелелите ще зависи от т.нар. въздушни джобове, които са се образували в преобърнатия кораб”, заяви китайски професор.

Съдът бил обърнат за една-две минути от бурята. Сигналът за бедствие бил изпратен от 7 души, доплували до брега след инцидента. Повечето пътници спели, когато корабът внезапно потънал около 21,30 ч местно време. Четирипалубният съд плавал от Нанкин към югозападния град Чунцин.

Разстроени роднини на пътници се сдърпаха със служители на турооператорската компания, организирала пътуването. Те били ядосани от липса на информация за близките им. Корабокрушението може да се окаже най-тежкото в Китай от 70 г.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.