iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на Гърция

"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на Гърция 06_1434014507

Международната кредитна агенция "Стандард енд Пуърс" понижи суверенния кредитен рейтинг на Гърция дълбоко в т.нар. "територия "боклук", което е високорисков рейтинг, до "ССС" от "ССС+". Тя се позова на отложеното от властите в Атина покриване на задължения към МВФ за около 300 млн. евро през миналия петък (5-и юни), съобщи БНР.

Според "Стандард енд Пуърс" това решение на гръцкото правителство означава, че се дава приоритет на плащането на пенсии и покриването на други вътрешния задължения, вместо да се обслужват външните задължения.

Агенцията също така запази негативна перспектива пред кредитния рейтинг на Гърция, визирайки рисковете за по-нататъшно влошаване на правителствената и банкова ликвидност, както и на гръцката икономика.

Тя отбеляза за наличието на продължаващо солидно изтичане на средства от гръцките банки, които изцяло зависят от осигуряваната от ЕЦБ ликвидност чрез Механизма за спешна ликвидност (програмата ELA). Масивното изтегляне на депозити може да принуди страната да наложи контрол на капитала и да доведе до излизането на Гърция от еврозоната, предупреди кредитната агенция.

"Стандард енд Пуърс" предупреди, че ако в скоро време не бъде постигано споразумение между Гърция и нейните кредитори от ЕС и МВФ, гръцкото правителство вероятно ще изпадне в неплатежоспособност (фалит) относно своите задължения в рамките на следващите 12 месеца. Агенцията изрази песимизъм, че в следващите няколко дни може да бъде постигнато каквото и да е споразумение, включващо по-съществено ново външно финансиране и ново облекчаване на гръцкия държавен дълг.

През април агенция "Мудис" намали кредитния рейтинг на Гърция до "Саа2" от "Саа1" и определи негативна перспектива пред гръцкия рейтинг с оглед на несигурността относно това, дали страната ще има възможност да постигне навреме споразумение със своите международни кредитори, за да успее да посрещне предстоящите дългови плащания.

Кредитният рейтинг на Гърция, според агенция "Фич", е също на ниво от "ССС" - дълбоко в територията "боклук".

Източник: perniknews.com
- See more at: http://perniknews.com/news/read/kreditniyat-reiting-na-g-rtsiya-pot-na-d...

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.