iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ситуацията в Гърция няма да навреди на еврото

Ситуацията в Гърция няма да навреди на еврото 06_1434604083

Съществуването на общата европейска валута не зависи от развитието на ситуацията в Гърция. Това каза президентът на германската централна банка Йенс Вайдман.

Той обаче предупреди за трудните за овладяване последствия, които би имало за Гърция, ако не се издължи на своите кредитори. "Ефектите на верижното разпространение не могат да бъдат изключени, най-малкото - едно излизане на Гърция от еврозоната би могло да промени характера на монетарния съюз. Той обаче се променя и когато отделни страни не поемат своите отговорности за гарантиране на стабилна валута", каза председателят на Бундесбанк в интервю за френския ежедневник "Лез Еко", за испанския "Ел Мундо" и италианския "Ла Стампа". Според председателя на

"Бундесбанк" "топката очевидно сега е в полето на гръцкото правителство, които трябва да реши бъдещето на страната си. "Последните дни показаха, че не остава много време за намиране на споразумение", подчерта той. Министрите на финансите на еврозоната, както и Международният валутен фонд ще се срещнат по-късно днес в Люксембург в рамките на съвещание на Еврогрупата, за да обсъждат изход от кризата, предаде БГНЕС.

Такъв изход ще позволи на Гърция да получи обещаните милиарди евро заеми, които са й необходими, за да остане на повърхността. В замяна тя трябва да поеме ангажименти за реформи, които да удовлетворят нейните кредитори. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле каза вчера, че храни малко надежда, че още днес ще може да се постигне споразумение. Неговият гръцки колега Янис Варуфакис също не вярва в това и го заяви направо.

"Не вярвам, каза той и обясни, че сега политиците са тези, които трябва да постигнат договореност.

"Това правителство бе избрано да защитава гръцкия народ с една много амбициозна програма за реформи. Надявам се, че институциите ще вземат предвид тази програма за реформи", каза той. От своя страна Йенс Вайдман подчерта: "Ние сега трябва да внимаваме да не подкопаем принципите на валутния съюз като стабилен съюз. Помощите и солидарността са част от тях, но също така и факта, че споразуменията трябва да се спазват".

Федералният резерв на САЩ понижи прогнозата си за икономическия ръст на страната за 2015 г.

През март Фед прогнозира ръст от 2,3-2,7%. Сега прогнозата е понижена до 1,8-2%. Прогнозата за инфлацията остава без промяна. Очаква се ръст на потребителските цени от 0,6-0,8%. Прогнозата за безработицата е претърпяла лека корекция - 5,2-5,3%, при прогнозирани по-рано 5-5,2%.

За 2016 г. Федералният резерв на САЩ очаква икономически ръст от 2,4-2,7%, което бележи леко повишение спрямо прогнозираните през март 2,3-2,7%. Очаква се забавяне на инфлацията - 1,6-1,9%, при 1,7-1,9% прогнозирани през март. Прогнозата за нивото на безработица остава без промяна – 4,9-5,1%.

Комитетът по открити пазари към Федералния резерв съхрани годишната лихва на рекордно ниско ниво - 0-0,25% годишно. По време на вчерашния си брифинг председателят на Фед Джанет Йелън отклони въпросите на журналисти кога следва да се очаква повишение на лихвата.

"Трудовият пазар в страната запазва някои свои циклични слабости. Очакваме повече еднозначни данни за възстановяване на пазара", бе коментарът на Йелън. Пазарът на труда в САЩ е ключов индикатор, съобразно който Фед определя и годишната лихвена ставка.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.