iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще търсят високообразовани кадри в САЩ до 10 години

Ще търсят високообразовани кадри в САЩ до 10 години 06_1434009255

До 10 години 2/3 от всички работни позиции в Америка ще изискват образование над гимназиалното, като от тази пролет над 2 милиона студенти в САЩ са се дипломирали в колежи и университети.

Това е постижение, което всички трябва да приветстваме, казва Бил Гейтс. Въпреки че самият аз напуснах колежа и имах достатъчно късмет да развия успешна кариера в областта на софтуера, получаването на университетско образование е много по-сигурен път към успеха. За хората с дипломи е много по-вероятно да си намерят работа, която ги удовлетворява, да получават по-голям доход и даже, както показват изследванията, да водят по-здравословен начин на живот в сравнение с тези, които не са завършили колеж. Дипломантите също така променят профила на работещите в Америка като цяло, като допринасят със своето обучение и умения за растежа на икономиката ни и са по-конкурентоспособни. А това е от полза за всички. Затова е наистина доста жалко, че не “произвеждаме” повече колежани.

Докато випуск - 2015 се готви да се присъедини към работещата класа, това, което много хора не осъзнават, е, че Америка е изправена пред недостиг на абсолвенти. Това за доста хора не изглежда съвсем възможно, особено за тези дипломанти, които не могат да си намерят работа или не работят според квалификацията си. Ето какво показват цифрите: до 2025 г. 2/3 от всички работни позиции в САЩ ще изискват образование над гимназиалното. (Това включва 2-годишни и 4-годишни колежански степени, както и сертификати за обучение след гимназията.) Ако се запази сегашното съотношение на завършващите абсолвенти в САЩ обаче, в следващите 10 г. се очаква в страната да се появи недостиг на 11 милиона квалифицирани работници, показва изследване на Центъра за образование и работна сила към университета на Джорджтаун.

Имах възможност да обсъдя този недостиг на квалифицирани кадри с Шерил Химън, ректор на Сити колиджис - Чикаго (система от 7 местни колежа и 6 сателитни електронни сайта, които предлагат възможност за образование на жителите от района на Чикаго - б. р.). За първи път се срещнахме миналата година с група лидери в областта на образованието. И аз бях впечатлен от това, което тя е постигнала в живота. Родена в бедност и отгледана по различни жилищни проекти в Чикаго, тя получава университетска диплома за компютърни науки, след което прави кариера, като стига до върха на компания, влязла в списъка на 500-те най-добри на сп. “Форчън”.

А в момента е един от най-иновативните лидери в областта на висшето образование. След като става ректор през 2010 г., тя удвоява съотношението на завършилите студенти в Сити колиджис.

След запознанството ни Шерил ме посети в офиса, където продължихме нашия разговор. Едно от нещата, които обсъждахме, е главната причина за недостига на квалифицирани кадри. Проблемът не е, че недостатъчно хора отиват да учат в колежите (записванията за образователни програми след гимназията са скочили с 50% през последните 25 г.). Проблемът е, че недостатъчно хора завършват тези колежи. Повече от 36 милиона американци - една пета от хората, които са на възраст да работят, са напуснали колежите и университетите, без да получат диплома.

Винаги е трогателно да се срещаш със студенти и да слушаш историята на всеки защо е напуснал колежа. Много от тях са бедни и често са първите в семейството, които са решили да следват в университет. Пристигат в кампуса с големи надежди да получат диплома и да започнат кариера, която ще им донесе добра заплата.

След това мечтите им се разбиват една по една.

Много от тези млади хора напускат, когато осъзнават, че гимназията не ги е подготвила за академичното ниво в колежа. Някои не стигат до края, тъй като не могат да си позволят университетските такси. Други се предават, тъй като се чувстват победени в усилията си да навигират в цялата система, без да са получили напътствия от колежа им. Всички без изключение напускат университета с големи дългове и което е по-лошо, с понижено самочувствие. Цялостната им вяра за това какво могат да постигнат в живота е накърнена.

Фактът, че голям процент от хората, които не завършват колеж, са от семейства с по-ниски доходи, трябва да е наша всеобща грижа. Защото без квалификация те най-вероятно ще продължат да бъдат в капана на бедността. В същото време недостигът от квалифицирани кадри на пазара на труда качва заплатите на тези, които имат висше образование, и така се влошава още неравенството при доходите.

В нашата фондация работим с лидери от различни колежи, включително и с ректорката Шерил Химън, за да променим опита на студентите и да направим нещата по-лесни за тях - особено за тези с по-ниски доходи и тези, които са първи студенти в семейството си. Целта ни е те да останат до края в университетите и да успеят да се дипломират на цена, която е поносима за тях.
Шерил и аз обсъждахме нуждата колежите да създадат селективен процес, който да е много по-опростен. Студентите често губят време и много часове, носещи им точки, като се записват за курсове, които не им помагат да вървят напред към дипломирането. И това е, защото не разбират изискванията за вземането на определен вид диплома. Затова сега се разработват нови персонализирани онлайн наръчници, които дават на студентите ясни карти, очертани семестър по семестър, които показват пътя към определена диплома и кариера след това.

И преди съм писал как онлайн курсовете помагат за намаляване на разходите за университетски такси за колежаните и как им дават свободата да се обучават според своята програма. И макар че съм много ентусиазиран за бъдещето на онлайн обучението, не мога да не се съглася с Шерил, че те не са “магически куршум”, който работи при всички студенти. Някои от нейните студенти все пак се нуждаели от личен контакт с преподавателите, както и от състуденти, които да им помогнат да общуват и да работят в екип. А това са ключови умения, които работодателите търсят у кандидатите за работа.

И докато всички усилия за намаляване на недостига на квалифицирани кадри са важни, и двамата с Шерил сме на едно мнение, че най-големият проблем е да се промени културата на висшето образование. Години наред колежите измерваха успеха си по това колко студенти са се записали при тях, а не с това дали те обучават тези хора за професии, които са дефицитни на пазара. “Отместихме погледа си от истинската цел. Мисля, че сме се развели с истинския свят от твърде дълго време”, сподели Шерил.

Време е висшето образование и “истинският свят” на работодателите да започнат да работят заедно, за да се справят с нуждата от 11 милиона квалифицирани работници в САЩ. Ако успеем в следващото десетилетие, ние не само ще се справим с дефицита. Ще постигнем успех и в ограничаването на все по-разширяващата се пропаст между бедните и богатите в Америка.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.