iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Русия стабилизира рублата като пусна валутните си резерви

Русия стабилизира рублата като пусна валутните си резерви 12_1418905889

Русия е започнала да продава наличните си неизползвани валутни запаси вчера. Това доведе до признаци на стабилизиране на руската рубла, съобщиха световните медии.

Министерството не уточни точно какви валути ще продава и в какъв размер, като само уточни, че наличните валутни резерви са за около 7 млрд. долара и че търговията вече е започнала. Новината от финансовото министерство доведе вчера привечер до рязко поскъпване на руската валута със 7% спрямо долара до 61 рубли, в същото време еврото се търгуваше за 76 рубли. Курсът на руската валута започна да се повишава на фона на поскъпването на петрола сорт "Брент" от Северно море, чиято цена прехвърли 60 долара за барел на междуконтиненталната борса (ICE) в Лондон. Вчера стана ясно, че за 15 дни Централната банка на Русия е продала над 10 милиарда долара, като само в понеделник тя е продала $1.9 млрд.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви вчера, че Русия има необходимите парични ресурси, за да овладее кризата, причинена от историческия срив на рублата, без да засегне принципите на пазарната икономика. "Страната разполага с необходимите парични ресурси, за да постигне икономическите си цели. Има и нужните пазарни инструменти, за да гарантира съответното търсене", подчерта премиерът на извънредна среща на правителството. Медведев отхвърли каквото и да било прекомерно стриктно регулиране на пазара.

За два дни 20-те най-богати в Русия са загубили 10 милиарда долара, съобщи агенция "Блумбърг". Основната причина за това е сривът на доларовия индекс РТС и обезценяването на рублата. Руските милиардери са загубили като цяло 62 милиарда долара през т.г., а общото им богатство се оценява на 174 милиарда долара. С най-големи загуби е ръководителят на "Новатек" Леонид Михелсон, чието богатство е намаляло с 8.7 милиарда долара, следван от Генадий Тимченко, който е загубил $7.8 млрд. Лидерът на производителя на стомана НЛМК Владимир Лисин е загубил цели 42% от богатството си, или 7.5 милиарда долара. Инвеститорът Алишер Усманов загуби 6.8 милиарда долара и отстъпи мястото си на най-богат човек в страната на председателя на съвета на директорите на "Ренова" Виктор Вакселберг. Основната причина за това беше сривът на акциите на "МегаФон" с 58%, като 20% от компанията е собственост на Усманов. Най-голяма част от средствата си е загубил ръководителят на "Система" Владимир Евтушенков, който се е разделил с 90% от богатството си, а днес се намира под домашен арест във връзка с делото около "Башнефт". Големи загуби е понесъл и предприемачът Аркадий Ротенберг, чието лично богатство вече е 898 милиона долара.

Единственият руски милиардер, излязъл на печалба т.г., е собственикът на 48% от "Русал" Олег Дерипаска. Капитализацията на фирмата скочи със 101% през 2014 г., а личното състояние на Дерипаска стигна 7.5 милиарда долара.

САНКЦИИ

САЩ и техните партньори са готови да смекчат санкциите, въведени срещу Русия, но във Вашингтон не виждат признаци, че Москва предприема стъпки към деескалация на ситуацията в Украйна, заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС. Според него последните данни сочат, че последствията от въведените санкции за руската икономика се засилват и руското ръководство трябва да реши дали си струва да продължава същата политика. Ърнест съобщи, че президентът Барак Обама възнамерява да подпише до края на седмицата приетия от Конгреса нов закон, който позволява да се въвеждат допълнителни санкции против Русия и да се оказва военна помощ на Украйна, макар че администрацията "има някои притеснения" относно закона. Обама неколкократно заяви вече, че е "контрапродуктивно" да се налагат допълнителни санкции от САЩ, без да бъдат координирани с ЕС.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.