iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават изоставени имоти по 1 евро в Италия

Продават изоставени имоти по 1 евро в Италия 05_1432103707

Общинските власти в няколко италиански градове и села предприеха нестандартна антикризисна мярка. Те започнаха да разпродават изоставени имоти за по едно евро. Това е цената на чаша кафе в Италия.

На пръв поглед човек може да си помисли, че става въпрос за поредната измама, пише „Росийская газета“. През последните години на спад на италианския пазар на имоти се нароиха хора, желаещи мълниеносно да забогатеят на чужд гръб. Според авторите на новата инициатива обаче намеренията им са напълно благородни. Те твърдят, че чрез реализацията на този проект, носещ името „Дом за едно евро“, искат да вдъхнат нов живот на родните си места си и да ги спасят от сигурна гибел. Много населени места, които в миналото бяха повод за гордост и наслада сред жителите на Ботуша, в момента бавно, но сигурно запустяват, а рискът да се превърнат в „градове-призраци“ става все по-реален. Изправени пред липсата на възможности за достоен труд, младежите масово напускат родните си места и се отправят към по-перспективни градове. Възрастните хора пък постепенно измират. За запазването на къщите не помагат и природните стихии, които рушат и без това крехките им конструкции.

В момента на смехотворната цена от 1 евро се предлагат къщи в Сицилия, Лигурия, Пиемонт, Абруцо и други райони на Италия. Например, в гр. Ганджи в Сицилия властите искат да решат проблема с тревожното състояние на предлаганата за продажба сграда. В Карега Лигуре в Пиемонт пък основният проблем е масовият отлив на местното население, в резултат на който от 3000 души в града са останали да живеят едва 98. Кметът решил да се присъедини към проекта, за да не допусне да се разруши историческият център. По думите му някои сгради буквално се разпадат пред очите му, а в хазната няма пари за тяхната реставрация.

Въпреки примамливата оферта брокерите на недвижими имоти препоръчват преди да се втурнете да купувате да премерите добре всички „за“ и „против“.

Официалните собственици на домовете са частни лица, които копнеят час по-скоро да се отърват от имотите. Общината е главният посредник, като мераклиите за сградите трябва да отговарят на много строги условия. За да сбъднат мечтата на живота си, в рамките на една година от момента на покупката новите собственици трябва да представят пред администрацията проект за реконструкция – тя трябва да бъде изпълнена с екологично чисти материали. Освен това всеки обновен дом трябва напълно да отговаря на предишния му облик. До два месеца след като получи всички разрешителни собственикът трябва да започне ремонтните дейности. Има ли смисъл да казваме, че всички разходи по ремонта и регистрацията на жилището са изцяло за сметка на щастливия новодомец?

Колкото и да е изненадващо, тези заробващи условия съвсем не плашат купувачите. Напротив, властите не могат да се отърват от желаещи да заживеят в италианската провинция. В момента от 122 къщи, пуснати за продажба на символичната цена от 1 евро, са останали само 16. В полза на покупката работи простата аритметика – основно ремонтирана двуетажна къща с малък парцел, дори и далеч от града, струва около 50 000 евро, а нов дом на същото място излиза около 150-200 000 евро.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.