iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Поставиха под карантина два американски щата заради ебола

Поставиха под карантина два американски щата заради ебола 10_1414485549

САЩ се разбунтува заради решението на губернаторите на два американски щата да поставят под карантина всички здравни работници, връщащи се от Западна Африка. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Срещу мярката се обяви самият президент Барак Обама, а медсестра, попаднала в изолация, се закани да съди властите.

Губернаторите на щатите Ню Йорк и Ню Джърси обявиха строги мерки за борба с ебола, след като бе съобщено за първия случай на болестта в града. Болният е лекар, завърнал се наскоро от Западна Африка. Строгите мерки предвиждат 21-дневна карантина на всички медицински работници, които са имали досег с болни от ебола, дори да не проявяват симптоми. Жертва на мерките стана медицинската сестра Кейси Хикокс. Тя се оплака, че е била затворена в неотопляема палатка на паркинг на летище "Нюарк" в Ню Джърси, след като пристигнала от Сиера Леоне миналия петък.

Белият дом и кметът на Ню Йорк изразиха тревоги относно строгите мерки. Президентът Барак Обама обмисля да отмени карантината, съобщава "Ню Йорк таймс". Администрацията на Белия дом се опитва да убеди губернатора на Ню Джърси Крис Кристи и на Ню Йорк Андрю Куомо да отменят постановлението. Посланичката на САЩ в ООН Саманта Пауър пък заяви, че здравните работници трябва да бъдат третирани като герои, а не изолирани заради огромната работа, която вършат. Медсестрата Хикокс пък заплаши да съди властите в Ню Джърси. По-късно вчера бе съобщено, че тя ще бъде освободена.

Дете в Ню Йорк със съмнения за вируса

Петгодишно момченце, пристигнало от Гвинея, е поставено под наблюдение в болница в Ню Йорк заради съмнения за ебола, предаде Ройтерс. Детето е пристигнало в САЩ в събота. То е докарано в болница с 39 градуса температура и повръщане. Въпреки това момченцето не е тествано за вируса на ебола и не е поставено под карантина, съобщиха здравните власти на Ню Йорк. До този момент в САЩ има регистрирани четири случая на ебола. Първият и единствен смъртен случай е на либериеца Томас Дънкан, който почина в щата Тексас.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.