iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обезглавен е и втория японски заложник

Обезглавен е и втория японски заложник 02_1422886558

Ислямска държава (ИД) публикува видео, в което твърдят, че са екзекутирали и втория японския заложник Кенджи Гото. Това съобщиха агенциите.

Видеото показва мъж с качулка, който стои над Гото, опрял нож в гърлото му. В следващия кадър се вижда тяло с поставена върху него глава.

Обръщайки се към японския премиер Шиндзо Абе, мъжът казва: “Заради безразсъдното ви решение да се включите във война, която не можете да спечелите, този нож не само ще убие Кенджи, но също така

ще продължи да лее кръв

навсякъде, където намери ваши хора. Нека кошмарът за Япония започне!”

Асошиейтед прес отбелязва, че разпространеното вчера видео показва боец с британски акцент, който обезглавява японския журналист. “Видеото, показващо обезглавяването на японския журналист Кенджи Гото от Ислямска държава, е автентично”, заяви впоследствие японският министър на отбраната Ген Накатани. “Полицията смята, че на видеото действително е заснет Кенджи Гото”, заяви министърът пред журналисти.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност на страната във връзка с разпространения видеозапис. Абе осъди предполагаемото убийство на журналиста и обеща сътрудничество с други страни, за да бъдат подведени под отговорност виновните. “Япония няма да се предаде пред тероризма”, подчерта той.

Властите в Япония обещават да засилят мерките за сигурност относно своите миротворци в чужбина, заяви министърът на отбраната Ген Накатани. Седмица по-рано джихадистите обезглавиха и другия японски заложник – Харуна Юкава.

Японският външен министър Фумио Кисида увери, че по дипломатическа линия е било направено всичко възможно за спасяването на заложниците.

Барак Обама, Франсоа Оланд, генералният секретар на ООН и Дейвид Камерън осъдиха убийството на Гото.

“САЩ осъждат отвратителното убийство на японския гражданин и журналист Кенджи Гото от терористичната група ИД”, заяви Обама. “Заедно с

широката коалиция от съюзници

и партньори Съединените щати ще продължат да предприемат решителни действия за отслабването и пълното унищожаване на ИД”, добави Обама. Наричайки убийството “варварски акт”, US президентът изрази съболезнования на роднините и близките на Гото и подчерта солидарността си с народа на Япония. Той също така благодари за участието на Япония в международните усилия за решаването на ситуацията в Близкия изток и за оказването на помощ на жителите на региона, пострадали при различни конфликти.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд също “осъди с максимална твърдост бруталната смърт” на японския заложник, екзекутиран от Ислямска държава, предаде АФП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди “варварското убийство” на японския журналист Кенджи Гото. В публикувано вчера съобщение Бан Ки-мун изрази съболезнования на семейството на Гото, както и на неговите съотечественици и на японското правителство.

Бан Ки-мун също така призова бойците на ислямистката групировка да освободят всички задържани заложници без каквито и да е условия.

Британският премиер Дейвид Камерън нарече екзекуцията на японеца “предизвикващо презрение ужасно убийство”, което “напомня, че Ислямска държава представлява

въплъщение на дявола

“Великобритания и Япония са единни в този трагичен момент и ние ще направим всичко възможно, за да бъдат преследвани и наказани тези убийци, без значение колко време ще ни отнеме това”, посочи британският премиер.

Той приветства “твърдата решимост на японския премиер Шиндзо Абе да продължи да работи с международните партньори за гарантирането на мира, стабилността и просперитета на Близкия изток”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.