iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов компютърен вирус атакува Русия и Иран

Нов компютърен вирус атакува Русия и Иран  11_1416843510

Телекомуникационни компании и интернет доставчици в Русия и Иран са атакувани от зловреден шпионски софтуер.

Нов страшен вирус съсипва врагове на Запада. Програмата "Реджин" (Regin) поразява основно с атаките си Русия и Саудитска Арабия.

Според влиятелния британски вестник „Файненшъл таймс” софтуерът може би се управлява от западни специални служби.

Една от водещите световни компании по производство на антивирусни програми "Симантек" (Symantec) определи "Реджин" като най-съвършената шпионска програма, известна досега. Тя може да бъде сравнена единствено с шпионския вирус "Стакснет" (Stuxnet), който сериозно забави ядрената програма на Иран. Според експертите обаче "Реджин" е по-съвършен от "Стакснет".

Вирусът се занимава със събиране на информация и се прочу като най-хитрата вредоносна програма в света, отбелязва "Файненшъл таймс".

Програмата поразява основно телекомуникационни компании и интернет доставчици в Русия, Саудитска Арабия, а също и в Мексико, Ирландия и Иран. По какъв начин вирусът удря корпоративните мрежи засега експертите не са изяснили.

Смята се, че "Реджин" дава възможност да се подслушват разговори по мобилните телефони на големите световни оператори, а също и да се преглежда електронната поща на сървърите на компанията "Майкрософт".

Понякога след вируса не остават практически никакви следи. "Инфекцията" дори е способна да изчезне напълно веднага след като бъде забелязана.
Известно е, че „хакери на държавна служба” работят в много страни по света, включително САЩ, Израел и Китай.

Същността на инструментите за кибернападение е, че при определени обстоятелства те могат да бъдат използвани срещу инициаторите на атаката, както и срещу страната, от чиято територия е била стартирана атаката.

"Стакснет" беше разработен от хакери, работещи за правителствата на САЩ и Израел през 2010 г. за подкопаване на иранската ядрена програма.

Дълго време киберкомандването на Пентагона отказваше да коментира дали САЩ стоят зад вируса, който повреди иранските съоръжения за обогатяване на уран, както и зад вируса „Флейм” (Flame), използван в сложна операция за шпионаж в Близкия изток.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.