iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


МВФ, ЕС и ЕЦБ не помагат на Гърция

МВФ, ЕС и ЕЦБ не помагат на Гърция 06_1434890238

Продължаването на финансовата подкрепа на МВФ за Гърция заедно с ЕС и ЕЦБ не е желателно. Това смята гръцкият държавен министър Никос Папас, който е един от отговарящите за преговорите с кредиторите на Атина.

"Аз съм от онези, които мислят, че МВФ не трябва да е в Европа. Надявам се да намерим решение без участието му", цитира АФП изявление на приближения до премиера Алексис Ципрас Папас пред в. "Етнос".

Папас смята, че Европа не се нуждае от фонда, който има "едностранен и не съвсем европейски дневен ред" и че тя "може да продължи без него и неговите пари".

МВФ бе извикан на помощ на Гърция в края на 2009 г. и се присъедини към европейските институции при подготовката на план за финансова помощ на страната, лишена от достъп до пазара на заемен капитал заради огромния си публичен дълг.

Спасителният план, предвиждащ 240 милиарда евро заеми в замяна на драстични икономии и реформи, завършва през юни за ЕС и през март 2016 за МВФ. Разликите в подхода между МВФ и Евросъюза бяха редовно изтъквани.

Гърция и кредиторите й, които търсят от девет месеца споразумение за отпускането на транш заеми от тази програма в размер на 7,2 милиарда евро, започнаха да обсъждат продължаване с няколко месеца на плана за европейско подпомагане.

Според гръцкото правителство това продължаване трябва да стане под формата на план за икономическо съживяване, а не на икономии и да се комбинира с облекчаване на дълга.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.