iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лютата чушка в Мексико е дар от боговете

Лютата чушка в Мексико е дар от боговете 05_1431692417

Мексико е страната на ацтеките и маите, както и на стъпаловидните пирамиди. И на една от най-вкусните кухни в света, където лютата чушка е дар от боговете.

Дестинацията е рай за туристите с пустинните пейзажи, снежните вулканични върхове, древните руини, огромните индустриални градове, затворени във времето колониални селища, бляскавите курорти, пустите плажове и уникалната флора и фауна. Смесицата от модерно и традиционно, клиширано и сюрреално, е ключът към очарованието на тази страна, без значение дали страстта ви е да пиете коктейли "Маргарита", да слушате оглушителните писъци на маймуните, да сърфирате по мексиканските брегове, да се катерите по руините на крепостта на маите. Или просто да разширите колекцията си от скелети, разхождащи се на празника на "Денят на мъртвите", честван на 1 ноември.

В Мексико успяха да ме убедят, че лютата чушка калцира язвата на стомаха и увеличава имунитета. Храниха ме с най-невероятни вкусотии, които си приличаха по едно - бяха огнено люти. Мексиканките са изключително сръчни домакини, за които приготвянето на националните гозби е ежедневен ритуал, с който започва денят. Хлябът се приготвя ръчно и до ден днешен. Ръжени и царевични питки са основата на всяко ястие. Те се подправят и пълнят с различни деликатеси.

Мексиканската кухня е синтез от индиански (на ацтеките и маите) и испански кулинарни традиции. Испанската нишка идва извън границите на континентална Европа и мавританския Изток (мексиканското бурито например напомня на питката "шауорма", по-известна у нас с турското си наименование "дюнер"). Основните продукти в кухнята на Мексико са боб, царевица, домати, картофи, чушки, свинско, пилешко, риба. Царевицата се консумира прясна, на кочан и като добавка в много ястия и салати. Най-често се използва за направата на тесто за "тамалес", "гордитас", както и много други тестени изделия на царевична основа. За царевичните питки има написани стихотворения и поеми, а художниците са увековечили царевицата в своите платна.

Основната част в кухнята на Мексико е питката тортиля (на испански език - Tortillas), направена от царевично брашно с подправки, сред които първо място заемат чили чушките и салцата. От тортиля с пълнеж се приготвят различни ястия - бурито, чимичанги, енчилада. Те се поднасят към салати от плодове и зеленчуци, най-характерна от които е гуакамоле. Най-важните и често използвани подправки са чили на прах, кимион, риган, кантарион, канела и какао. Много мексикански ястия съдържат чесън и кромид лук. Доматите също влизат в топ 10 на консумираните продукти в Мексико. От тях се прави известната в цял свят студена доматена супа гаспачо, но мексиканският оригинал е лют! Един от най-често срещаните ордьоври е авокадото, което в страната на ацтеките е в изобилие. То е прекрасно мезе за текила, която задължително се сервира с традиционния сок сангрита, направен от прясно изцеден доматен сок с червена люта чушка и фреш от грейпфрут.

Текила с червей удължава живота

Жълта текила с червей удължава живота, твърдят индианците. Има 2 вида червеи - бял, който живее в сърцевината на растението maguey, и червен, който обитава корените му. Червеят се събира от юни до септември, когато е топло и влажно, като се внимава да остане цял, без разкъсвания и наранявания. Ще видите памучна торбичка, закачена на гърлото на някой от бутилките мескал с червей. Вътре ще намерите прах от стрит изсушен "gusano", сол и лют червен пипер, който се изсипва в бутилката с мескала, преди да се консумира. Текилата е дестилирана напитка от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве. Познати са около 400 вида агаве, повечето от които служат за производството на текила, мескал и сотол (спиртната напитка, дестилирана от сока на агаве). Въпреки своите бодлички, агавето не е кактус, макар че ботаниците все още спорят за неговата видова принадлежност. Агаве се отглежда в района на гр. Текила, намиращ се на 40 км западно от Гуадалахара, щата Халиско. Напитката носи името на града, където текила се произвежда повече от 200 г. На местния език нахуатл "tequila" означава вулкан. Текилата има силен аромат на билки, като някои от най-добрите видове могат да ухаят на ванилия, канела, джинджифил и др., вследствие на отлежаването й в дървени бъчви, съдържали други видове алкохол. Някои бутилки мескал съдържат "gusano" (червей). Защо ли мексиканците пият много текила, и то в малки дозички със сол и зелен лайм? Много просто, защото огнено лютите ордьоври изискват бърза контра, която се постига с глътките текила. Зелените кокетни лимончета, известни като "лайм", растат по тротоарите и всеки може да си набере колкото си иска. Същото важи и за кокосовите орехи, пълни с мляко, но те растат на високо.

РЕЦЕПТИ

Гуакамоле

Продукти:

1 авокадо
1/2 люта чушка
1/2 малка глава кромид лук
1 с. л. лимонов сок
5-6 стръка къдрав магданоз
сол

Приготвяне:

Авокадото се почиства от костилката и кората и се нарязва на кубчета 1х1 см. Лютата чушка, лукът и магданозът се нарязват на ситно и се прибавят към авокадото. С помощта на дървена лъжица сместа се намачква, подправя се със сол и лимонов сок. Гуакамолето се оставя да престои 30 минути.

Енчилади на фурна

Продукти:

10-12 тортили
250 г пилешко или пуешко месо (варено, грил, пържено)
3-4 домата
1 зелена люта чушка
150 г настърган кашкавал
200 мл кисело мляко
1 ч. л. краве масло
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
сол на вкус

Приготвяне:

Доматите се почистват от кожата и се нарязват на кубчета, задушават се заедно с нарязаната люта чушка. Прибавят се нарязаният на ситно лук и чесън. Сместа се пюрира в блендер и отново се връща в тенджерата, посолява се и се подправя с черния пипер. Прибавят се подправки на вкус. Сосът се кипва и се оставя да се сгъсти малко. Във всяка тортила се слага по една лъжица сос, лъжица кисело мляко, нарязано месо, лют пипер и се поръсва с кашкавал. Тортилите се свиват на тръбичка и се поставят в намаслена тава. Отгоре се поливат с останалото кисело мляко и се поръсват с кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 10-15 минути. Поднасят се топли.

Бадемови сладки с канела

Продукти:

250 г брашно
1/2 чаена чаша млени бадеми
50 г кафява захар
150 г масло
1 яйце
30-40 бяла захар
1 ч. л. канела

Приготвяне:

Фурната се затопля до 180 градуса.

Тестото се забърква за 1 минута с помощта на кухненски комбайн от брашното, бадемите, кафявата захар, маслото и яйцето.

Оформят се големи топки и се приплескват като питки. Наръсват се с бялата захар и канелата.
Пекат се 15-20 минути до златисто.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.