iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Измислиха нов начин да мамят нашенци

Измислиха нов начин да мамят нашенци 05_1432208230

Нашенци горят при нова, хитра измама във Великобритания, като крадци на лични данни източват кредитните им карти чрез имейл. „Получих на електронната си поща писмо от Данъчната служба на Великобритания (HM Revenue & Customs), в което властите ме уведомяваха, че имат да ми връщат 400 лири.

В писмото, което изглеждаше съвсем като истинско с логото и адреса на данъчните, имаше линк, в който да си вкарам детайлите на кредитната карта, за да ми преведат парите по-бързо”, разказва Сергей Наумов, който е един от измамените.

Спамът е актуален в този период от годината, защото много от самонаетите лица декларират доходите си и плащат данъците си през април, когато приключва счетоводната година на острова.

Понеже по правило изчисленията се правят от самото лице, в много случаи работниците надплащат данъци и могат да си поискат разликата обратно от държавата. Това е законно, прави се често и обикновено сумите са под 1000 лири. Поради тази причина измамниците жънат успех. След като Сергей споделил за имейла с познати и приятели на острова, се оказало, че и други хора са били жертва на измама, а един от тях се полакомил, въвел данните на картата си и се

простил с 3000 лири

Сумата вероятно ще бъде възстановена от банката заради доказаната измама, но това ще отнеме дълго време и тромави, бюрократични процедури, твърдят финансови експерти.

Не е изключено в измамата да участват българи, тъй като скоро нашенци се оплакаха, че отново са излъгани от сайтове, които само наподобяват истинските. В тях се предлагала примамваща работа на добра позиция и високо заплащане.

В масовия случай схемата е следната. Измам-ниците подбират реално съществуващи фирми от други държави от ЕС, които предлагат атрактивни оферти за работа. След това създават обява, която максимално съответства на профила на реално съществуваща компания. За да заблудят търсещите препитание, измамниците

изпипват докрай

офертите, включвайки в тях официални сайтове на фирмите, лого и други елементи за идентификация, както при първия случай.

Уловката е, че контактите на фирмата са подправени, но така, че максимално да наподобяват истинските.

Така клъвналите на обявата на практика изпращат CV до измамниците, а не до реалния работодател. Следва бързо одобрение на кандидатите и искане за превод на пари за обработка на документи, консултантски услуги, комисиони. След като парите се преведат, контактът с търсещите работа се прекъсва.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.