iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Имигранти от Близкия Изток превземат гръцкия остров Кос

Имигранти от Близкия Изток превземат гръцкия остров Кос 05_1432802072

Гръцкият остров Кос почти буквално е превзет от пристигащите имигранти от Близкия изток, като той се намира на четири мили от турския курорт Бодрум и е считан от имигрантите за най-бързия и сигурен път към страните от ЕС. Това информира BBC.

Европейската комисия вече обяви своите планове да намали притока на имигранти, пристигащи в Италия и Гърция. Четиридесет хиляди, основно сирийци и еритрейци, трябва да бъдат разселени в ЕС, а европейските страни ще бъдат помолени да осигурят убежище за още 20 хиляди бежанци, предава BBC.

В същото време, властите на Кос информират, че са спасили 1 200 души само за последните два дни. Групите с хората търсещи убежище обаче едва ли е картината, която биха искали да видят гръцките туроператори.

Гиоргос Халкидиос, представител на властта в Кос признава пред BBC, че хората на острова вече се надяват на лошо време, за да може имигрантите да се откажат от пътуването. По думите му близо 6000 имигранти са дошли в Кос за последните два месеца.

"Не можем да се върнем обратно, защото това означава смърт", разказва един от имигрантите пред репортерката на BBC, като крие самоличността си, тъй като се страхува от последици за близките си, останали в Сирия.

Стотици имигранти са се нанесли в изоставен хотел като дълго време са живели почти "върху главите си" без ток и вода.

Кос (на гръцки: Κως) е остров в Егейско море, който принадлежи на Гърция. Влиза в групата острови Додеканези (Южни Споради). На 4 километра източно от острова се намира крайбрежието на Турция, района на курорта Бодрум. Главният град се нарича Кос. Островът има златисти пясъчни плажове. През зимата на острова може да се види фламинго. Летата на северното крайбрежие на острова снасят яйца морските костенурки карета. На южния бряг живеят средиземноморски тюлени. Островът се явява крупен туристически център.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.