iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция може да обяви фалит до края на април

Гърция може да обяви фалит до края на април 04_1429091299

Правителството на Гърция се готви да обяви фалит по държавния дълг, ако не може да постигнех споразумение с международните кредитори до края на април. Това пише вестник “Файненшъл Таймс”.

Правителството, у което парите за заплати на държавните служители и за пенсии бързо свършват, е решило да се откаже от 2,5 млрд. евро от МВФ, които трябва да бъдат преведени през май и юни, ако не бъде постигнато споразумение, казаха осведомени за плановете на гръцките власти източници.

Стигнахме до края на пътя

Ако европейците не прехвърлят пари от фонда за финансова помощ, няма да има друга алтернатива, освен фалит, каза за ФТ представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

Както отбелязва изданието, фалитът на Гърция ще бъде безпрецедентен удар за еврозоната и предупреждението за предстоящ фалит, може да е тактически ход на преговорите в опит на гръцкото правителство да постигне възможно най-благоприятни условия от кредиторите.

Правителствата на европейските страни също така готвят извънредни мерки в случай на фалит на Гърция, пише вестникът.

Гърция не се подготвя за фалит, а на същото мнение са и нейните кредитори, заявиха гръцки правителствен източник в отговор на статията на в. “Файненшъл таймс”.

Източникът подчерта още, че преговорите продължават интензивно, за да може да се намери взаимно приемливо решение и заяви, че “24 април ще е още една дата, на която няма да се случи края на света”.

На 24 април Еврогрупата ще одобри или не списъка с реформи, предложен от властите в Атина. В срещата ще участва гръцкият финансов министър Янис Варуфакис.

Не са добри представените от Гърция статистически данни за състоянието на нейната икономика. Това заяви бившият представител на МВФ и сегашен шеф на дирекцията по европейските въпроси към фонда Пол Томсен.След заседание на управителния съвет на фонда Томсен се въздържал да даде повече подробности за Гърция, като пояснил, че правителството в Атина все още не позволявало на представителите на кредиторите да имат достъп до статистическите данни на страната. Той споменал за

голяма дупка във финансите

на Гърция, но не определил нейния размер, нито пък говорил за темпа на растеж на икономиката на страната.

Пол Томсен казал, че избраната методика, по която сега се водят преговорите с Гърция, не работи, че има празноти и че не “вижда” по какъв начин ще бъде финализирана исканата оценка за състоянието на гръцката икономика, за да бъдат отпуснати пари на Гърция от фонда.

Миналата седмица Гърция преведе 450 млн. евро от транша по заема на МВФ, след като преди това се изказваха опасения, че Атина няма да успее да осъществи това плащане и че е възможно в скоро време страната да обяви фалит.
Кредитори: Неясен изход от преговорите
За момента обаче е неясен изходът от продължаващите тежки преговори между гръцките власти и международните кредитори от ЕС и МВФ в опит за постигане на скорошно споразумение, което да доведе до “размразяване” на останалите около 7,2 милиарда евро по настоящата спасителна програма за Атина в размер на общо 240 милиарда евро.

Вниманието сега се насочва към следващия транш от плащането на гръцката държава към МВФ в размер на около 950 млн. евро през месец май, когато ще трябва да бъдат платени и около 2,4 млрд. евро за заплати и пенсии.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.