iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Гърция може да напусне еврозоната

Гърция може да напусне еврозоната 06_1434605068

Гръцката централна банка за първи път предупреди, че страната е поела "болезнен курс" към фалит. Тя може да напусне еврозоната и в крайна сметка на ЕС, ако не бъде постигнато споразумение за дълговете й.

Преговорите по него продължават да са в задънена улица, като властта в Атина и кредиторите се винят взаимно за провала. Всички погледи са вперени в днешната среща на страните от еврозоната, макар вече да прозвучаха съмнения, че на нея ще бъде постигнат пробив.

"Постигането на споразумение с нашите партньори е исторически императив, който не можем да си позволим да отхвърлим", се казва в доклад на националната банка. В него се посочва, че евентуалното напускане на еврозоната ще доведе до дълбока рецесия, драматичен спад в доходите и скок на безработицата в страната. "От всички изложени до момента факти изглежда, че е постигнат компромис за основните условия за споразумение и остава да бъде направена още малка крачка", допълва банката.

Не на същата позиция обаче е кабинетът на крайната левица СИРИЗА начело с Алексис Ципрас. Вчера той отсече, че правителството е приело максимума, който може да си позволи, от условията на кредиторите по въпроси като увеличаване на данъци и пенсионна реформа. "Нямаме повече пространство за още орязвания", подчерта Ципрас по искането за намаляване на пенсии. Той определи това настояване като "фикс идея на ЕС". "Ако Европа настоява на непонятната си фикс идея, тогава ще трябва да приеме цената от развитие на нещата, което няма да е в полза на никого", подчерта Ципрас след срещата си в Атина с австрийския канцлер Вернер Файман - един от малкото евролидери, които подкрепят Атина в преговорите. "Ако не получим честна сделка, ще кажем "не" на продължаването на унищожителната политика", заключи гръцкият премиер.

В същото време шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обвини Ципрас, че подвежда гръцкото общество, като не обявява вярно за какво настоява Брюксел. Финансовият министър Янис Варуфакис обаче контрира, че "Юнкер или не е чел документите, които дава на Ципрас, или ги е чел, но ги е забравил".

За снощи в Атина и други градове бяха планирани протести срещу исканията на международните кредитори. Проучванията показват, че мнозинството гърци одобряват позицията на правителството в преговорите за транша от 7,2 млрд. евро. Ако той не бъде отпуснат, Атина няма да може да плати вноската си от 1,6 млрд. евро към МВФ в края на този месец.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

29-Юни-2016

30-Юни-2015

30-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com