iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция може да фалира

Гърция може да фалира 05_1430650686

Вероятността от фалит на гръцкото правителство е много висока. Тя е около 60%, защото се е стигнало до момент, в който няма връщане назад. Това каза проф. Стив Ханке.

Според известният американски икономист Гърция е направила големи икономии, тя били необходими още по-големи.

“Те допуснаха МВФ да им дадат твърде голям кредит. Това е грешка номер едно. Грешка номер 2 е свързана с първата.Те получиха два пъти външно финансиране от началото на кризата през 2010. Станаха ненадежден партньор. В резултат на това 85% от всички пари в Гърция не са от ЕЦБ, а са пари на банките”, коментира Ханке.

В интервюто той посочва още, че БВП се определя номинално от нивото и темповете на растеж, както и от общото парично предлагане.

“85% от парите са произведени от банките. Но те колабират. И сега колабират със скорост от 10% годишно. Така че в момента икономиката вече е изгубена. Срива се. Щеше да е също толкова зле, без значение какво правят”, допълва той.

Според професора сегашното правителство на Гърция е най-лошото досега, защото “играе Теория на играта”, или поне това прави министърът на финансите.

По думите на Ханке Гърция е изправена до стената, а в резултат на това банките са в състояние на колапс.

“Прогнозирам, че всички ще изпаднат в несъстоятелност. И четирите. Четирите най-големи, които отговарят за 90% от банковите активи в Гърция”, коментира още професорът.

Ханке твърди, че все още не е сигурно дали Гърция или Европа са готови за дефолт или Grexit. Според него сегашното гръцко правителство е създало хуманитарна криза, защото се е противопоставило на абсолютно всички в Европа на правителствено ниво, а това затруднява значително преговорите по каквато и да било сделка. На второ място професорът посочва, че правителството не се ползва с доверие.

"Историята на гръцките правителства е такава, че те никога не са печелили доверието на никого. И затова никой не им вярва. Така че се оказват в много трудна ситуация. И понеже времето тече, дните минават, сега най-важното е фискални икономии. Ключът е един: монетарни икономии”, допълва той.

Ханке посочва, че банките печатат около 85% от парите в Гърция, а не ЕЦБ. Докато тези банки са поставени в тежки условия, както в момента, защото правителството създава толкова несигурност, то разбира се, всеки си тегли депозитите колкото се може по-бързо, разкрива още експертът.

Той твърди, че цените на четирите най-големи банки в Гърция са далеч под счетоводната стойност, което означава, че те не могат да излязат на пазара.

Според Ханке те не могат да получат повече финансова помощ от гръцкото правителство, защото то вече няма пари, а на европейците “толкова име писнало от гърците, че няма да пратят повече никакви пари за банките”.

Банките вървят надолу, обобщава още Ханке.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.