iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Еверест се е снижил след земетресението в Непал

Еверест се е снижил след земетресението в Непал 05_1430657501

Земетресението в Непал от 25 април, е скъсило връх Еверест, сочат данни, изнесени от група учени, според които височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см.

Изводите на учените се основават на данни от европейския спътник "Сантинел-1", който преминал над Джомолунгма на 29 април.

Сътрудникът на Обединения институт за изследвания в областта на опазването на околната среда професор Роджър Билхъм смята, че върхът е загубил едва един-два милиметра. Но пък планинският масив Анапурна в Хималаите е станал по-висок с 20 см в резултат на земетресението.

Германският аерокосмически център също е стигнал до извода, че част от земната повърхност в района на Катманду с размери 55 на 18 мили (около 88,5 на 29 км – над 2500 кв.км) се е издигнала с около 91 см от предишното равнище.

Всички учени обясняват премяната на релефа с отслабването на напрежението на земната кора след подземните трусове. Преди земетресението геоложката платформа била под напрежение като опънат ластик, а след това напрежението спаднало, което довело до измененията.

Жертвите в Непал нарастват

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите на опустошителното земетресение в Непал е надхвърлил 7000 души, предаде CNN, като цитира Oперационния център по извънредните ситуации в страната. Загиналите са 7040, а ранените 14397.

Говорител на Mинистерството на вътрешните работи каза, че е малко вероятно да бъдат открити оцелели хора. Въпреки това спасително-издирвателните работи продължават. В неизвестност остават хиляди хора, в това число и около хиляда граждани на Европейския съюз.

Непалското правителство поднови призивите за финансова помощ от международната общност. В страната още не са постъпили обещаните средства от чуждестранните правителства. Около 33 хиляди лева са събрани досега в кампанията на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от земетресението в Непал.

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Април-2016

25-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.