iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Експлоатират българи във Великобритания

Експлоатират българи във Великобритания 06_1434540570

Десетки наши гурбетчии във Великобритания пропищяха от чорбаджиите си – куриерски фирми. Оказва се, че напоследък новодошлите имигранти във Великобритания след отварянето на пазара на труда, предпочитат по-лека на вид работа като шофьорлъка, вместо потене по строителни площадки.

Тарикати в транспортния бизнес също се навъдиха, които спретнаха схема за експлоатация на евтин, понякога безплатен български труд. Схемата е законна и докато не се опариш, не предполагаш, че е измама, вайка се потърпевш. Нашенецът се оплаква от конктерна компания – Speed Dell, която набира посредници за работа към Amazon. Сред имената на шефовете има и няколко родни, което пък обяснява факта, че толкова нашенци с кацането на Албиона и се хващат за кормилото там. Подписва се договор с човека, но

като самонаето лице

не се полагат осигуровки, платени болнични или отпуска, освен това обучението не се заплаща. Работниците дори се задължават да не излизат в почивка в периода септември – януари, защото тогава работата е най-много. Заплащането е 100 лири на ден, ванът се дава от работодателя, а горивото го плаща “Амазон”, като маршрутите се изчисляват на специален софтуер и шофьорът почти винаги е на минус, жалва се човекът. По думите му адресите, които трябва да обиколи за ден са между 140 и 170, като се изминават средно по 100 км. Средно по 10 мин. отнема обслужването на един клиент, което води до близо 13 часов работен ден. Това ако само по себе си не е експлоатация, то удръжките, които ни слагат, са си чисто наказание, казва още нашенецът. „Изкарах 6 месеца и когато реших, че не мога повече, си пуснах едно месечно предизвестие за напускане, както е редно. Не ме изчакаха, изгониха ме на втората седмица”, споделя българинът.

„Две седмици след като се прибрах в България, получих имейл, чрез който ме уведомяват, че ванът, който карах в началото за 2 месеца, подлежи на ремонт за 1400 лири, които ще бъдат спрени от последната ми заплата. Същата кола я беше карал колега, на когото преди мен му

спрели 15000 лири

пак уж за ремонти” казва още мъжът. Познати го посъветвали да заведе дело чрез бърз съд за малки суми при трудово-правни диспути, но делата отнемат дълго време, както и солени такси. Пострадалият съветва новодошлите нашенци да не се захващат с куриерски фирми чрез български посредници, или да си купят свой ван, с който да работят, за да могат поне нещичко да припечелят.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.