iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Един от финансистите на Ислямска държава е мъртъв

Един от финансистите на Ислямска държава е мъртъв 06_1435150007

В северен Ирак е бил убит един от главатарите на "Ислямска държава", който е ръководел финансовата дейност на радикалната групировка.

Хамад Заалян ал Афри бил убит при експлозия на крайпътна бомба в южната част на град Мосул, съобщи ТАСС, като се позовава на информационния сайт "Багдадия нюз".

Заедно с него били унищожени още трима бойци, отговарящи в групировката за водоснабдяването, здравеопазването и общинските въпроси в Мосул, съобщи дир.бг.

Не е известно кой е заложил взривното устройство.

Мосул беше превзет от джихадистите преди близо година - на 10 юни. По сведения на иракските медии един от главните проблеми за предстоящата операция за освобождаването на града ще бъдат бомбите и мините, заложени от джихадистите.

"Ислямска държава" призова последователите си да увеличат нападенията през свещения месец рамазан срещу християни, шиити и сунити, биещи се на страната на водената от САЩ коалиция, предаде Ройтерс.

В аудиопослание говорителят на ИД Абу Мухамад ал Аднани прикани джихадистите да превърнат рамазана, който започна миналата седмица, във време на "гибел за неверниците шиити и мюсюлманите изменници", като увеличат атаките в Ирак, Сирия и Либия.
Той се обърна също към арабите в Леванта и Саудитска Арабия с призив да въстанат срещу "тираничните си управници".

Видеозапис, разпространен вчера от "Ислямска държава", показва смразяваща екзекуция на 16 души, представени за "шпиони", някои от които умират от удавяне в клетка, потопена в басейн, предаде Франс прес.

Записът, продължаващ 7 минути и половина, е качен в джихадистки сайтове на подразделението на ИД в Мосул.

На видеото 16 мъже в оранжеви туники говорят за кратко пред камерата. После те са екзекутирани на три групи по начини, каквито ИД досега не е използвала публично.

Петима мъже са затворени в стоманена клетка, която после е потопена в басейн, а удавянето на хората е заснето с камери, закрепени на решетките. Други четирима от "шпионите" са заключени в кола, която е унищожена с гранатомет, а останалите седем са обезглавени чрез взривяване на кабел.

ИД е разпространявала много видеозаписи на екзекуции, извършени по извънредно варварски начини. Тези ужасяващи записи се превърнаха в едно от главните й пропагандни оръжия.

Екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава" са започнали да секат собствени златни монети.

Британският в. "Дейли телеграф" информира, че новата валута, която ще бъде пусната в обращение от "Ислямска държава", поела контрол върху голяма част от Ирак и Сирия, се нарича ислямски динар. Това е и името на златните монети, използвани през 630-те години по време на халиф Осман, които ислямистите са взели за образец.

Изданието цитира съобщения в социалните мрежи, разпространени и от противниците на терористичната организация, поставила си за цел да създаде халифат в Близкия изток, и от нейни привърженици, уточнява ТАСС.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.