iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес има референдум в Швейцария

Днес има референдум в Швейцария 06_1465108390

Швейцария провежда референдум за въвеждане на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка месечно за всички граждани на страната, като няма значение дали те работят или не.

Датата беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването за т. нар. безусловен базов доход.

"Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да си починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и ще се върнат на работа", отбеляза в интервю за ТАСС Даниел Строб, координатор на комитета по организиране на референдума.

Той допълва, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според проведено по-рано допитване само 2% от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 на сто не изключват такава възможност.

Строб посочи, че точната суча на безусловния базов месечен доход, който ще могат да получават гражданите на страната, ако кажат "да" на референдума, все още не е решена. Сумата ще бъде определена от закона и ще представлява "жизнено необходимото равнище" на средствата.

Ако размерът на сумата бъде 2500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 млрд. франка годишно. При това според авторите на инициативата 70 млрд. могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Сега брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е 600 милиарда франка, а една трета от сумата може да бъде разпределяна между всички граждани, посочват инициаторите на референдума.

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември не го подкрепи и парламентът. Според властите, съществува опасност да бъде застрашена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.