iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават бонуси за сътрудници в Брюксел

Дават бонуси за сътрудници в Брюксел 04_1429361844

Българските евродепутати, наред с останалите им колеги в Брюксел, ще получават по-тлъсти бонуси в размер на близо 23 000 евро на месец. Те ще ги харчат за сътрудници, като представителите в ЕП вече са си стиснали ръцете за увеличение на допълнителните пари с около 1500 евро съобщи британският "Файненшъл таймс".

Това ще е първият ръст на средствата за помощници от 2011 година насам, когато парите бяха вдигнати до почти 21 500 евро, припомня изданието. С новото увеличение, сътрудниците на всички 751 членове на ЕП ще струват на европейските данъкоплатци над 206 млн. евро на година.

Идеята е по-голямата сума да започне да се изплаща от следващата година, като окончателното решение по въпроса предстои. Основните различия обаче вече били изгладени и ръстът от 1500 евро се оказал консенсусен. Едни от най-гласовитите поддръжници на това предложение били германските представители в ЕП, които иначе са в челните редици при призивите към националните правителства за икономии, посочва британският вестник. Групата на ЕНП пък искала дори още по-голямо увеличение, левите предлагали по-нисък ръст, а зелените настоявали средствата въобще да не се пипат.

Правилата в ЕП позволяват на евродепутатите да имат до трима асистенти, командировани в Брюксел, и още

неограничен брой сътрудници в страната си

Това позволява на членове на ЕП от Източна Европа, където заплатите са доста по-ниски, да наемат дузина помощници в страната си, отбелязва "Файненшъл таймс". Такъв е масовият случай и с нашите представители в Брюксел. Сред най-фрапантните примери са тези с Николай Бареков и Ангел Джамбазки, които освен тримата асистенти в ЕП, имат и по 11 допълнителни, които организират работата им от България. Някои от евродепутатите ни обаче са съвестни и не разхищават. Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от ДПС, както и Любимец 15 Момчил Неков от БСП имат по двама акредитирани асистенти в ЕП и само по един у нас. Андрей Новаков от ГЕРБ пък изобщо няма помощници в България.

Като част от договорката за ръст на парите за сътрудници обаче в бюджетната комисия на ЕП очаквали, че ще се затегне контролът върху бройката на наетите в съответната страна хора, пише още британският вестник. Освен това за тях нямало лимит на заплащането, докато за асистентите в Брюксел таванът бил 7000 евро на месец.

В последните седмици средствата за сътрудници в ЕП са под прицела на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която проверява назначенията от крайнодесния френски Национален фронт на Марин Льо Пен. Председателят на ЕП Мартин Шулц сигнализира, че фронтът, който се бори за разтурване на еврозоната и на ЕС, издържал свои партийни структури във Франция с част от парите за местни асистенти на 23-мата си евродепутати. В отговор пък Марин Льо Пен заплаши Шулц със съд.

Правителственият "Фалкон" е на ремонт в Швейцария, съобщи шефът на "Авиоотряд 28" Венелин Рачев.

Причината е пореден проблем със сигнализацията на най-използвания от властта аероплан, известяваща, че не са прибрани или спуснати всичките колесници. Въпреки ревизиите на системата, които вече извършиха швейцарски специалисти проблемът възникнал във въздуха отново в сряда, като самолетът бил празен. "Правихме проверки на земята, не може да се установи абсолютно нищо, тъй като на земята абсолютно всичко работи. Самолетът в момента е в Женева. Там също правят проверки", обясни Рачев пред Фокус. Той е категоричен, че не става дума за инцидент, а за технически отказ. Във връзка със зачестилите проблеми с правителствения "Фалкон" Рачев добави: "Притеснява ни дотолкова, доколкото не може да се открие някаква причина. Доста време работихме преди това, когато имахме такъв случай и правихме проверка на цялата система и абсолютно всичко на земята работи. Когато работи една система на земята, няма как да откриете кое е проблемното звено."

За пръв път проблемът се появи след излитане от София с премиера Бойко Борисов на борда неотдавна. Тогава се наложи машината да се върне и да прелети ниско над полосата, за да бъде огледана. За щастие се оказа, че въпреки сигнализацията в пилотската кабина и трите колесника са спуснати. След като кацна аварийно, Борисов се прехвърли на по-големия "Еърбъс 319", за да се добере до срещата на държавните лидери от ЕС в Брюксел.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.