iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бюст-паметникът на Левски ще бъде открит на 24-ти май

Бюст-паметникът на Левски ще бъде открит на 24-ти май 05_1432101838

Първият бюст-паметник на Апостола на свободата в Чикаго е почти готов и ще бъде открит официално на 24-ти май (Неделя) от 2:30 ч. следобяд, в двора на църквата "Свети Иван Рилски", намираща се на адрес: 5944 W Cullom Ave, Chicago, IL, 60634. В момента се извършват довършителни работи върху украсяването на фундамента, околотревното пространство, полиране и фугиране.
През изминалия петък (15-ти май), следобяд, в монтирането на гранитните плочи се включиха седем души: Владимир Атанасов, Николай Василев, Димитър Стойков, Любомир Велков, Юри Иванов и Александър Константинов, начело с основния дарител и организатор - Михаил Томов. Юри Иванов и Александър Константинов са българи от Бесарабия. Юнаците успяха да пренесат и залепят четирите гранитни плочи с епоксидна смола и флексово лепило. За по-голяма сигурност беше разбъркан и налят бетон в основата до нивото на първата арматура.
Рано сутринта, на другия ден, в изграждането на постамента се включиха отново седем човека: Кристиян Стойчев, Любомир Велков, Николай Василев, роденият в Приднестровието, но от малък израснал в България - Евгени Руссу, председателят на МПО - Пирин - Станимир Динев, президентът на мотоклуб "Хайдути - Никола Масларски и, разбира се, Михаил Томов. Патриотите успяха да залеят с бетон и арамтура вътрешността на монумента и го оставиха да изсъхне до късния следобяд.
Предстоеше най-вълнуващата и същевременно най-тежка, в буквалния смисъл на думата, задача за съвременните будители, а именно пренасянето и поставянето на бронзовия бюст- паметник на Васил Левски. За целта бяха дошли да помогнат десет души: Любомир Велков, Георги Георгиев, Николай Василев, Евгени Руссу, Станимир Динев, Никола Масларски, братът на Юри Иванов - Антон Иванов, членът на МПО - Пирин - Стефан Коев, мениджърът на футболен клуб "Левски" (Чикаго) - Пламен Бежански и войводата Михаил Томов.
"И го издигнахме, и стоеше толкова колосален, огромен и велик, че всички немеехме и се чувствахме толкова малки пред Него. Честито, българско Чикаго!", написа в социалната мрежа Стефан Коев.
За изграждането на бюст-паметника на Васил Левски бяха нужни две години и повече от 20 000 долара. Всеки българин, който желае да се включи в инициативата по изграждането, може да го направи в деня на откриването лично към председателя на фондация "Ние българите по света" - Михаил Томов. Всеки дарител, ще получи сертификат за благодарност, който ще му остане за поколенията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.