iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


30 наши гурбетчии са бедствали без стотинка в Швеция

30 наши гурбетчии са бедствали без стотинка в Швеция 08_1439361367

30 гурбетчии са бедствали зад граница дни наред, без стотинка в джоба, като за да оцелеят са били принудени дори да ровят в кофите за боклук из Швеция.

В понеделник вечерта 13 от измамените български работници се прибраха на летище Бургас, а останалите чакат свободни места за полетите до България.

Мераклиите тръгнали на гурбет с обещанието за осигурена работа и надница от 50 евро на ден. Те обаче не познавали работодателя си Ивайло, който ги събрал от селата около Стара Загора, Павел Баня и Белоградчик. Още щом пристигнали в градовете Йевле, Вестерос и Боден, парите се стопили до 5 евро дневно, а през последните дни заробените нашенци не получили и цент за труда си. Не го познаваме, те дойдоха да ни търсят в нашите села. Не ги познаваме тези хора, за пръв път ги виждаме и дойдоха с хубаво. И ние тръгнахме да спечелим някой лев, обаче то се оказа, че сме излъгани, обясниха Зорница и Асен Ганчеви.

Чартърният полет за берачите на боровинки е осигурен със съдействието на МВнР, а самолетният трансфер ще бъде за сметка на пътуващите. На терминал „Пристигащи” ги чакаше специален автобус, изпратен от Община Павел баня. С измамници никой да не тръгва за боровинки. Взеха ни с хубаво и ни оставиха там по пътищата и се чудим как да се приберем. Благодарим на България, нашата държава, все пак ни помогнаха, казаха още семейство Ганчеви.

Измамените не знаят нищо за работодателя си, освен че името му е Ивайло. В тази ситуация нямаме възможност да упражним контрол и единственото, което може да се направи, е да се сигнализират разследващите и правораздавателните органи, както и да информират контролните органи в Швеция, обясниха от Главна инспекция по труда (ГИТ). Те са категорични, че към момента няма постъпили други сигнали за българи, които са използвали посреднически услуги за Швеция и чиито права са били нарушени.

От Инспекцията по труда посъветваха кандидат гурбетчиите да събират възможно най-много данни за работодателите си. Освен това работниците трябвало да искат от посредника и договор с чуждия работодател на български език с всички данни за фирмата. Не бива да се подписват документи на чужд език, чието съдържание е неясно, предупредиха от ГИТ. Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа. Заплащането на ръка на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции, допълниха също така от ГИТ.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.