iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осветяват имуществото на партиите

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Публичен регистър на партиите ще бъде изготвен до изборите наесен. Това обеща вчера шефът на Сметната палата Валери Димитров, чието ведомство ще се нагърби с тази задача. В него ще лъсват финансите на отделните политически сили и ще се обявяват всички дарения.

Целта била да се постигне повече прозрачност преди предстоящия вот за президент и местна власт.

От Националния одитор планират да публикуват цялата информация за колите и имотите, които са били дарени на партиите, както и точния им произход.

По закон политическите сили и сега са задължени да се отчитат, иначе ги чака глоба от 1000 лв. до 5000 лв. Липсваше обаче обобщен регистър, който да изкарва на светло всичките им придобивки.

Според Димитров трябвало да се спре явяването на избори на прекалено голям брой партии. Много от тях дори се оказват неизрядни, коментира той пред БНР вчера.

Разпоредбите в закона ще отсеят регистриралите се в съда общо 176 партии у нас, тъй като някои от тях са забравили да подадат в Сметната палата финансовите си отчети за миналата година. Така ще останат аут от предстоящата надпревара за „Дондуков” 2 и местната власт.„Да се надяваме, че макар и да предстоят избори, партиите няма да се множат прекомерноа ще има отговорни политически субекти, които ще спазват закона”, каза още шефът на одиторите.

Според доклада на Сметната палата за имуществото на партиите през 2010г. няколко партии ползват неправомерно помещения, предоставени за клубове от държавата и общината в Перник и не са декларирали договорите за ползване и приходите по тях.

Редактор: Мария Христова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.