iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Италианци искат да се сродяват с Трън

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Италианци отново искат да се сродяват с Трън. Малката италианска община Форино от регион Кампаня проявява интерес за парньорство с община Трън. Предстои среща на общинската администрация с представители на италианците, съобщи главният секретар на областната администрация в Перник Цветана Пиралкова.  

Инициативата е на областната администрация в Перник. Италианците си търсели партньор за съвместно участие с проект по програма на Европейската комисия за  малки населени места. Индикативните дейности предвиждали срещи на занаятчии и културни деятели. Програмата е „Европа на гражданите”, а възможната проектна мярка е „Побратимяване на градовете”.
Оказва се, че Трън макар да има партньорски проекти със сръбски общини, си няма град-побратим.

Възможно е между Трън и Форино да се породи побратимяване.

Това не са първите италианци, които проявяват интерес към Трънско. Миналата година предприемач-каменар от общината  Чивиталя де Романя лудна по „дървения” камък от затворената кариера над село Лешниковци. Той беше част от цяла делегация, дошла да сподели как осъществяват своята дейност в Италия Местните инициативни групи и как се реализира стратегия за местно развитие в малък регион по италиански.

Стратегията за местно развитие на територията на общините Брезник и Трън все още чака одобрение в министерството на земеделието, макар че резултатът трябваше да е известне още през ноември миналата година. / Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.