iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Два дни празници в Трън за Петковден

Перник снимка: за хората и събитията- Ден на Трън на Петковден

Два дни ще празнува Трън за Деня на града - Петковден. 

Празникът  ще започне със света Литургия  в 10 часа в черквата „Света Петка”  в  кв. „Баринци”. Богослужбата ще бъде водена от архиерейския наместник от. Дамян. Ще бъде раздаден курбан.

По същото време ще бъде даден старт на  велопоход за учениците от средното училище „Гео Милев”.

В 11 часа в Общинския музей в Трън ще бъде открита гостуващата постерна изложба от Регионалния исторически музей в Перник „Църквите от Трънска околия".

Един час по-късно в централното фоайе на Народно читалище  „Гюрга Пинджурова-1895” ще бъде открита  фотоизложба „Трън – вчера и днес”.

Официалното  откриване на празника ще започне в 13 часа на площад ”Владо Тричков”, където има постоянна сцена. След празничното приветствие на  кмета  ще бъдат наградени победителите от велопохода.

Дългогодишният учител по биология Ангел Стоичков тази година ще получи званието „почетен гражданин”. Той е първият, който приживе ще бъде удостоен с почетните знаци на града.  

Програмата след това предвижда и празничен концерт с участието на Ансамбъл „Трънски ритми”, читалищна певческа група от град Раковски, сестри Диневи и оркестър „Пловдив”.

На другия ден – 15 октомври, на градския стадион  ще има две футболни срещи - между отборите  на „Ерма”-Трън и ветерани от ЦСКА и между „Ерма” и футболен отбор от Сурдолица.  

В 16 часа на площада ще започне голямото надиграване. „От Трън по-убаво нема” е кръстен фестивал на клубовете за български народни танци. Тази година ще бъде първото му издание, с което се слага началото на нова традиция. Първоначално мераклиите да покажат уменията си в хората бяха около 70 човека, но сега вече се разбира, че на площада в Трън ще се надиграват над 200 любители танцьори.

Вечерта за жителите на Трън и за гостите на града е предвиден  Шоу-спектакъл с участието на звездите Миро и Анелия и на Ансамбъл „Трънски ритми”.

Празниците ще завършат със заря, пиро и лазерни ефекти.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.