iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник отбеляза 9 май като празник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Може някой някъде да спори какво е това Ден на Европа и День победы на 9 май. В Перник обаче денят беше празничен и празнични събития го изпълниха.

В 16.30 часа в  Регионалния исторически музей беше открита изложба „За живота и делата на могъщия владетел кан Тервел - свети крал Тривелий, дипломатът и светецът-воин, спасител на Европа”. Макар фотосите, подредени от фондация „Бъднини”, вече да са показвани на перничани, едва ли можеше да се демонстрира нещо друго толкова дълбоко в корените на българската държава, което да я е свързало с Европа, а кан Тривелий като светия го изписали в средновековния храм в радомирското Старо село.

За да не се забрави паметта на войни, погинали за България, колкото и да е спорно сред обществото дали все пак Съветската армия не е окупаторка за държавата ни, людете, които почитат  День победы поднесоха под барелефа на Христо Ботев на Братската могила в парка венци и цветя.  Последни, позакъснели бяха баба и внуче с огромни букети люляк.

Там бяха и грепата някогашни деятели на Димитровския комсомол, които от няколко години се събират на традиционна другарска среща тъкмо на този ден. От тях се роди и новината, че в средите на бившите колеги на настоящия кмет на Перник Росица Янакиева на този паметен ден – 9 май започва гражданска подписка за подкрепа  на нейната кандидатура за втори кметски мандат.

С кратко и съдържателно слово тя откри празничен концерт пред Двореца на културата. В него се включиха млади и талантливи изпълнители от съставите към Младежкия дом. Тържеството започна с изпълнение на мажоретния състав и духовия оркестър на 6-то училище, за радост отново възстановен.

Така  Денят на Европа като ден на духа и обединението, перничани се оказаха сплотени в името на общи приоритети за бъдещето, без вражди и омраза, в името на добруването на бъдните поколения.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.