iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще караме ски на Цоцевица

Росица Янакиева представи управленса програма за следващ мандат

Ски пистата  „Цоцевица”  може да бъде възстановена през следващия кметски мандат и перничани ще могат да карат ски на Голо бърдо. Планината над Перник да се превърне в атрактивно място за краткотраен отдих и туризъм. Такава задача е залегнала в управленската програма, с която Росица Янакиева тръгва в кампанията за втори кметски мандат в Перник като кандидат на БСП.

Спортът, туризмът, младежките и социалните политики са само част от цялостната й визия за развитието и управлението на Общината.  Изграждане на газова мрежа и битово газифициране на кварталите без ТЕЦ е една от конкретните задачи в развитието на инфраструктурата, които си е поставила още. В документа са записани трайно решаване на проблемите с водоснабдяването на селата Ярджиловци, Лесковец, Черна гора, Кралев дол, Студена, Драгичево, Рударци, Кладница и др. и изграждане на канализации в кварталите Бела вода, Рудничар, село Дивотино и кв. Делниче в гр.Батановци.

Да чуят отчета й за изтичащия мандат и  предизборната й програма за управление и развитие на общината за мандат 2011-2015г  освен членове и симпатизанти на БСП и сружители на общинската администрация,  вчера в малкия салон на Двореца на културата   бяха дошли и много граждани, и представители на политически и неправителствени организации.

Партия ГЕРБ беше представена от орг. секретаря й в Перник Петър Трендафилов. От ДПС бяха Боряна Методиева и Марин Никодимов. Земеделски народен съюз се представляваше от областния председател Хранимир Генчев. Свои представители имаха Политическо движение социалдемократи - Васил Михайлов, Комунистическа  партия на България - Гена Такева, партия Гергьовден - Иван Петров. Присъстваха и от БЗНС " Александър Стамболиийски", Кофедерация на ромите,  ЛИДЕР,  ПП "Тракия" и тракийските дружества в България, Демократичен съюз на жените, Съюз на пенсионерите 2004, ДРОМ, организация Добрата майка, ПП Рома  и др.

Лидерът на социалистите в Перник Ненко Темелков изрази задоволство от участието на голяма част от представители на политески формации с влияние в общината и обяви, че тази среща е своеобразна протегната ръка за сътрудничество в името на развитието на Перник. Той обяви дискусия по програмата и сподели, че от БСП са готови да приемат идеи и препоръки и тя да бъде споделяна с другите партии.

Сред направените конкретни предложения бяха изграждането на дългоочакваната от перничани велоалея, която да свързва квартал "Изток" с центъра на Перникх(Снежанка Викторова); реконструкция и модернизиране на пазара и изграждане на животински пазар и депо за животни в Перник (Лозка Василева от  партия „Българска социалдемокрация” ). 

Председателят на Инициативния комитет, който подкрепи издигането на кандидатурата на Янакиева за втори мандат, Васил Стоянов оцени високо зрелите икономически виждания, залегнали в програмата. Той визира виждането за нова индустриална зона, за публично- частно партньорство и използване близостта до София като актив. Той изтъкна безспорните качества на Росица Янакиева да обединява сили, ръководства и хора и да ги мотивира да работят за развитието и в полза на гражданите на Перник.

Росица Янакиева изказа благододарност на всички присъстващи в залата. Тя се обърна с призива да носят посланията от програмата на перничани, за да могат те да споделят, да дават идеи и да реализират възможностите - свои и на своите близки, за да могат перничани да живеят по- добре.

ПРОГРАМА

 

за развитие и управление на Община Перник - 2011 – 2015 г.

Росица Янакиева - кандидат на БСП- Перник

 

Ние, пернишките социалисти, представяме програмата си със стремежа ни да поемем своите отговорности за днешния и утрешен ден на Перник, да обосновем своите виждания и предложения за развитие на Общината , за да може всеки перничанин да се чувства пълноценен гражданин.

 

Чрез своите представители в местната власт Общинската организация на БСП в Перник завършва успешно мандата 2007-2011 г. Отчитайки постигнатите резултати в полза на гражданите, ние си поставяме следните приоритети за следващите четири години:

 

1. Осигуряване на заетост на населението.

 

2. Развитие на икономиката чрез местни инструменти, активно участие в национално представените възможности и «зелени решения» с цел опазване на околната среда.

 

3. Продължаване на дейността в посока развитие на общинската инфраструктура, включително и в малките населени места

 

- чрез опазване на екологични приоритети и стремеж към подобряване условията на гражданите.

 

4. Специален акцент върху социалните дейности в подкрепа на хората с ниски доходи, хората с увреждания, възрастните хора, децата и младите семейства

 

5. Подкрепа за младите хора, развитие на спорта и културата в общината, промяна и развитие на общинската образователна система.

 

Ще реализираме тези приоритети в нашата дейност чрез активно управление на общинската собственост, привличане на частни партньорства, допълнителни средства в бюджета с много сериозен акцент на европейските фондове и общински проекти

 

Мерки за постигане на тези приоритети:

 

Реализиране на политики за стимулиране икономическата активност за усвояване на вече подготвените зони за развитие
на бизнеса в Перник чрез реализация на нови производства и логистични бази.

 

1.Съвместно с Европейския политехнически университет Перник подсигуряване на възможности за реализация на проекти за „Зелена енергетика”.

 

2.Въвеждане на комбинирани отоплителни и електрически системи, когенерации, работещи с природен газ, дървесни и други отпадъци, слънчева енергия и ВЕИ.

 

3. Газова мрежа, битово газифициране на кварталите без ТЕЦ.

 

4. Подкрепа за развитие на малки и средни предприятия.

 

5. Стимулиране на публично- частните партньорства.

 

6. Подкрепа на инвестиции за създаване на логистични центрове в териториите по основни направления на коридор №4.

 

7.Ускоряване темповете за развитие на новата индустриална зона.

 

8.Реализиране на пакет от мерки за подобряване на транспортното обслужване на гражданите от всички населени места, общинския център и столицата.

 

 

 

Обновление и развитие на инфраструктурата.

 

1.Рехабилитация на всички четвъртокласни пътища, свързващи общинския център с останалите населени места.

 

2.Трайно решаване проблемите с водоснабдяването на селата Ярджиловци, Лесковец, Черна гора, Кралев дол, Студена, Драгичево, Рударци, Кладница и др.

 

3.Изграждане канализации в кварталите Бела вода, Рудничар, село Дивотино и кв. Делниче в гр.Батановци.

 

4.Рехабилитация и изграждане на нови елементи от уличната мрежа в Перник и останалите населени места.

 

5.Създаване на нови и грижа за съществуващите зони за отдих и почивка в населените места, както и базата за туризъм в Голо бърдо.

 

6.Подобряване на туристическата атракция – Средновековна крепост «Кракра Пернишки» и свързаната с нея инфаструктура.

 

7. Развитие на меки форми на транспорт - велоалеи.

 

8.По- нататъшно реализиране на енергоефективно улично осветление .

 

9.Доизграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци и изграждане на регионална система за управление на отпадъците – регион Перник.

 

 

 

Усвояване и насочване на средства от европейските фондове за модернизиране на селищата от общината и достигане заложените цели в програма 2020 на ЕС.

 

1.Подготовка на програма и изработване на «Интегриран план за градско възтановяване и развитие на община Перник» /ИПГВР/ за периода до 2020 г.

 

2.Реализиране на водните проекти за Перник, Драгичево-Рударци-Калкас, Дивотино. Подготовка на проекти за селата Ярджиловци, Мещица, Студена, Кралев дол и др.

 

3.Подготовка и кандидатстване с проекти по всички отворени мерки в оперативните програми на Европейския съюз в т. ч .ЕLENA, JESSICA, JEREMIE и др.

 

4.Насърчаване на инвестиции в селското стопанство, чрез нов модел на стопанисване на общинските земеделските земи и гори.

 

 

 

Промяна профила на общинската образователна система и адаптиране към нуждите от кадри на пернишката икономика.

 

1. Оптимизиране на общинското образование.

 

2.Подобряване на материалната база и реализиране на мерки по енергийна ефективност.

 

- За обектите : ІV-то СОУ «Св. Климент Охридски», Х-то ОУ «Алеко Константинов», Спортното училище «Олимпиец», Целодневна детска градина №6 «Българче» кв. Изток и др.

 

3.Стимулиране участието в различни програми за повишаване на качеството на образователната услуга.

 

4.Изграждане на нова детска градина в кв.Тева и разгръщане на мрежата от филиали с цел пълно задоволяване на потребностите в общината, възстановяване на детска градина « Люба Ивашевич».

 

5.Подкрепа и партньорство с ЕПУ с цел утвърждаването на Перник като университетски град.

 

 

 

Духовните и културни традиции на Перник- основно богатство и гордост на перничани.

 

 

 

1.Да продължи подобряването материалната база на културните институции

 

2. Перник – европейска столица на сурвакарските игри –водещо начало на културния живот в общината.

 

3. Пернишките културни институти и творци да се превърнат в основни възпитатели и обучители за младите хора.

 

4. Подобряване на материалната база на читалищата.

 

5. Изграждане на културен център в кв.Изток.

 

6. Реализиране на проекта «Китариада» - културна марка за град Перник.

 

 

 

Социалните политики, насочени към хората в неравностойно положение.

 

1. Реализиране на проекти за деинституционализация на деца без родители.

 

2. Изграждане на социални жилища.

 

3. Подкрепа за възрастните хора.

 

4.Създаване на условия за устойчиво функциониране на болницата за долекуване и рехабилитация.

 

5.Реализация на политики за преодоляване на демографския проблем.

 

6.Грижа за съществуващите и създаване на нови клубове на пенсионерите.

 

7.Партньорство и подпомагане при реализация на проект с различни НПО в социалната сфера.

 

 

 

Спортът и туризмът- алтернатива за здравословен живот.

 

1.Възстановяване и изграждане на спортната база на пернишка община – спортни площадки във всеки квартал.

 

2. Подкрепа за спортните клубове.

 

3.Реализиране проект за енергийна ефективност на спортна зала „Борис Гюдеров”.

 

4. Изграждане на туристически обекти и възстановяване на старите, превръщане на Голо бърдо в атрактивно място за краткотраен отдих и туризъм.

 

5.Възстановяване на писта „Цоцевица”.

 

6.Реализиране на целогодишни спортни програми с учениците и студентите.

 

 

 

Младежките политики като основен фактор в управлението на общината.

 

1.Консултативният съвет по младежка политика - основен фактор при разработването,приемането и реализацията на всички дейности, насочени към младите хора.

 

2. Обновяване на младежката клубна и спортна база.

 

3.Привличане на представители на младежкия съвет в подготовката и реализацията на младежките политики.

 

4.Изработване и реализация на нова стратегия за свободното време на младите хора.

 

5.Партньорство с младежки НПО при реализацията на проекти.

 

 

 

Управление на общинската собственост.

 

1.Преструктуриране с цел оптимизиране на общинските търговски дружества.

 

2.Развитие на публично-частни партньорства за управление на собствеността в полза на гражданите.

 

 

 

Административно обслужване на гражданите. Достъп до информация.

 

1.Повишаване на административния капацитет на служителите.

 

2. Намаляване на сроковете за обслужване.

 

3. Разгръщане мрежата на електронното управление и услуги.

 

4.Предоставяне на пълна информация чрез медиите и сайта на Общината за работата на администрацията и провежданите обществени поръчки.

 

Ние заявяваме намерението си с нашата политика да реализираме в пълен обем набелязаната програма, с което ще създадем необходимите условия за достоен живот на перничани.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.