iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинските фирми ще имат да вземат

Заседание на Общински съвет-Перник

Договори и пари от Община Перник искат шефовете на общинските фирми Докато представяха финансовите си отчети на заседание на Общинския съвет днес, един през друг те си правеха устата общината да им възлага поръчки и да си изплати старите задължения по стари договори с дружествата

 Тон даде управителят на „Комуналстрой” ЕООД Иван Димитров. За 2010г. задълженията на общината към дружеството са 204 хил. лв. , но има дълг и от предната година в размер на 613 хил. лв., както и още 80 хил. лв . по извън съдебно споразумение. Отделно от това „Комуналстрой” има да получава пари от „Стил Трейд” като подизпълнител на поръчка на общината към фирмата за озеленяване. Общината вероятно не плаща на фирмата, а пък тя от своя страна на „Комуналстрой”. Затова Иван Димитров, представяйки отчета настоя за ритмично изплащане на задължениятана общината към управляваната от него фирма. И макар големия размер на вземанията, той поиска нови общински поръчки.

 Много пари по договор с общината не е получила и Специализираната болница за долекуване „Профилакториум”, затова отчитат счетоводна загуба от 244 хил. лв. за 2010 г.,  при 24 хил. лв. за предходната.

„Дезинфекция” ЕООД има да взима от Общината само 6-7 хил. лв. и то от предни години, но и управителката на това дружество настоява да си ги получат. „И тогава ще късаме пъпната връв с общината”, каза управителката М . Ангелова.

 „Перник Инвест” пък са получили 4 договора, но можели и още да изпълнят, стига по тях да има осигурено плащане, обясни управителят Петър Костадинов.

В добри отношения с общината е "Детско и ученическо хранене", но пък се оказа, че финансовият им отчет е пълен с неверни данни, според одитори. 

 Наложи се кметът Росица Янакиева за пореден път да обяснява, че общинските търговски дружества са с равни права като всяка друга фирма и няма основание да бъдат толерирани при възлагането на обществени поръчки. Тя обаче даде надежда на управителите, че ако обсъждания все още законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки стане факт, Общината ще може да избира изпълнители измежду своите си фирми.

Според председателя на ОбС Добри Митрев законопроектът предвиждал да стане възможна т. нар. „инхаус” практика, в смисъл, че държавата и общините ще могат да възлагат на свои предприятия  комунални дейности, отделни услуги и даже транспорт.

Фирмите със 100% общинско участие в Перник като цяло са приключили финансово миналата година на зле. Повечето отчитат счетоводни загуби. Генерирали са минимални печалби, и то само  някои от дружествата.  Те остават във фирмите за капиталови разходи.  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.