iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник се отчете за младежките политики

Перник снимка: за хората и събитията - Отчет за младежките политики

Едва една трета от определените  за младежки дейности средства в Община Перник  за 2011г. са усвоени досега.  Това стана ясно на пресконференция за отчитане на осъществените дейности в сферата на младежките политики през изтичашия мандат. В пресконференцията участваха заместник- кметът на Перник  Иван Джегалски, диресторът на дирекцията за хуманитарни дейности  Нелета Вълова , експертът по младежки дейности Станка Крумова, младежкият медиатор Александър Кръстанов  и представители на Консултативния съвет за младежки политики.  

В началото на отчетния период младежките дейности се съвместяваха със спорта и нямаше специалист в общинска администрация, който да работи специално в осъществяването на политики, насочени към младежта.

През август 2008г беше  учреден Консултативен съвет за младежка политика към Кмета на Община Перник. Неговото учредяване стана възможно благодарение усилената работа на Дирекцията”Хуманитарни дейности” и три от младежките неправителствени организации, а именно сдружение „Младеж”, сдружение”Обектив” и Общинския младежки съвет.

 В последствие бяха разработени Стратегия за развитие на младите хора в Община Перник за периода 2009-2011г. и Програма за работа с младите хора. Двата документа бяха приени с решение №338/23.04.2009г. на Общински съвет Перник. 

В общинска администрация беше определен специалист,  който да работи в сферата за по-добра координация на дейностите свързани с младежкото развитие и осъществяване връзката между общинската администрация и младежките дейности.

 От около година като младежки медиатор е нает и председателят на младежкото сдружение "Полет" Алексансър Кръстанов.

С Решение №703/17.02.2011г. на Общински съвет Перник е приет и Годишен план за дейността на Консултативен съвет за младежка политика, който е обезпечен с финанси.

До месец юли младежите от град Перник осъществиха част от залегналите в план – програмата изяви:

  • кампания за превенция на ХИВ/СПИН под националното мото “Презерватирай се” - 14 февруари организирана от фондация П.У.Л.С.
  • обучение на обучители по “Превенции на ХИВ/СПИН и сексуално- рисково поведение.
  • организиране на поход с почистване на пътя и нерегламентираните сметища до местността “Войниковец” и изработване табели за опазване на околната среда.
  • домакинство на Община Перник на 11-тата пролетна сесия на детските и младежки парламенти с участието на 120 младежи от 25 общини
  • възстановяване на редица спортни площадки за фитнес на открито и провеждане на демонстрации от младежи.

От гласуваните 20 000лв.за изпълнение на дейностите до сега са усвоени 6 940лв.

Предстоят за изпълнение още редица дейности както и приемане на нова Стратегия за младежката политика в Община Перник 

Най-голямата, която младежите подготвят ще бъде на 12 август - Международен ден на младежта.

За останалите проведени мероприятия и осъществени дейности можете да прочетете http://pernik.bg/otchet-ml.htm

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.