iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Електробуси на линия в Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Електробуси по зелена транспортна линия са с шанс да тръгнат в Перник, съобщи Дарик радио. Общината е разработила идеен проект, с който ще кандидатства по европейската програма Лайф плюс.
Идеята е пилотна за България и за Европа и с реализацията й се цели снижаването на въглеродните и други вредни емисии в атмосферния въздух. Перник ще бъде първият град, в който ще се реализира намерението за екологичен транспорт. При добри резултати проектът ще се приложи и в други европейски градове.
В проектната разработка са заложени осем електробуса, които да обслужват една от транспортните линии за обществен превоз в града, като в случая няма да се елиминира съществуващият тролейбусен транспорт. В трасето е предвидено изграждането на две-три зареждащи станции. По предварителни разчети един електробус може да премине до 500 км до следващото зареждане на батериите.
Проектът включва и система за електронно наблюдение на автомобилния трафик по линията. Разработката е с финансова рамка от 2 400 000 лева, които средства при одобрение на проекта ще се управляват от екоминистерството. При приемане на идеята от финансиращия орган ще се пристъпи към същинската техническа разработка на проекта.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.