iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Духовен празник честват в Брезник в деня на света Петка

Перник снимка: за хората и събитията -храм "Св. Петка" в Брезник

На Петковден, за втори път тази година Брезник ще отбележи своя духовен празник. Идеята се подържаше от няколко години, но едва от миналата година, по решение на местния Общински  съвет, празникът на света Петка се вписа в културния календар на общината.

Празничните прояви започванаха днес с вечерня в средновековния православен храм, наречен на светицата. Открита беше и изложба, наречена „Света Петка – духовна покровителка”.

На самия Петковден - утре, 14 октомври  - в 8.20 часа сутринта ще бъде открита  изложбата „От сръчните ръце на граовката”. Там могат да се видят шевици, картини, сувенири, плетива и ястия,  изработени от чевръстите брезнишки жени.

В 9 часа ще започне празничната света Литургия  , която ще води архимандрит Теофан, в съслужие с енорийският свещеник от. Константин Стойчев и йеромонах Никанор от Светата обител над Гигинци.

След богослужбата ще има  литийно шествие с частица от мощите на Света  Петка и икони от старата църква. Брезничани и гости ще се поклонят пред частица от мощите на светицата-закрилница, която беше донесена за съхранение в местния храм миналата година от Чипровския манастир. След освещаването на курбана, чорбата ще бъде раздадена за здраве и благодат.  

Организатори на събитията са местното църковно настоятелство, общината и Народно читалище „Просвещение”.

Празникът е неучебен за учениците  на територията на община Брезник и за неработен за общинските структури, както беше и миналата година.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.