iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Брезник кани на събор за Видовден

Видовден в Брезник

Традиционен народен събор за Видовден започва днес в Брезник.  Празникът ще започне в 8 часа вечерта с празнично слово на кмета на Брезник Христо Миленков.  След това  двама лекари -  д-р Татяна Христова и д-р Асен Димитров, ще получат званието  „Почетен гражданин на Брезник“ и символите на града.  Празненството ще продължи с концерт  на Поли Паскова, Здравко Мандаджиев и професионална танцова формация, а след това ще има и заря.

Очаква се гости на тържеството да бъдат народните представители Ирена Соколова, Владислав Димитров, Петър Петров, Ангел Найденов и Димитър Колев. Поканени са кметовете на всички общини в областта, областният управител Иво Петров. Покана лично от кмета Миленков получи и  министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

На другия ден - събота, празникът продължава. Сутринта в  храма „Свети Георги“ от. Константин Стойчев ще отслужи празнична света Литургия. Феновете на футбола могат да проследят традиционния турнир за ветерани. Следобяд от 16.30 часа започва фолклорна програма с участието на самодейни колективи и индивидуални изпълнители от Брезник и селата, както и на самодейци от читалищата на град Елин Пелин и дупнишките села Бистрица, Саморанци и Крайници.

Вечерта в 20.30 часа на площада народът ще се събере за концерт на Илиян Михов – Баровеца и Бойка Дангова, а в неделя празникът продължава по домовете и из чаршията.

Някога съборът на Видовден е бил най-големият в Граово. От незапомнени времена той ставал на 15 (28) юни на мястото Стари Видовдън в обширната  местност Кална бара до село Бабица, където  е имало оброчен камък. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на билка, наричана “Вида” (“баба Вида”).

Съборът на Видовден продължавал три дни. Първият ден бил за подготовка, за настаняване на сергиите, въртележките и др. Вторият ден бил истинският събор. На третия ден се разотивали всички съборяни, местни и пътуващи търговци вдигали сергиите.

Някога на Видовден в Брезник са се правели народни борби, в които е участвал и легендарният Дан Колов, разказват местните хора.

В съвременния му вид съборът в Брезник се прави след 1990 г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.