iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тестото, който живееше на покрива

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Как незаконен строеж, вдигнат върху покрива на жилищен блок в центъра на Перник, скара съседи с Кирил Йорданов з тестото, разказва днес Градски вестник. 

Преди няколко години небезизвестният в Перник Кирил Йорданов, наричан с прозвището Тестото заради някогашния му шефски пост в държавния хлебозавод, вдига над тавана на блок 1 на ул. „Миньор” – вх. „Б”,  незаконна постройка, предназначена за жилищни нужди.  Боксониерата на покрива (на снимката) обаче не е над неговия апартамент,  който е на последния етаж в същия вход. Малкото таванско жилище е на срещуположната страна и без ничие съгласие е разположено в общи тавански части.  

През август 2007 г. със заповед на РДНСК  му е разпоредено да го събори и да възстанови покрива в първоначалния му вид.

Кирил Йорданов възстановява само отчасти покривната конструкция , но запазва част от извършените строителни работи. Изместени са комини, по вентилационните отвори са пуснати канализационни полипропиленови тръби, капандурата на покрива е оставена отворена, от покрива тече. Всичко това възмущава съседите му. И те тръгват по инстанции. Жалват се пред РДНСК, оплакват се в съда, пишат сигнали до Община Перник.

Съседите завеждат гражданско дели срещу Кирил Йорданов. В съда е представено  заключение на експерти от  РДНСК от  3 август 2009г.. В него  се съобщава за  проверка от 9 август 2007г., която  установила, че построеното е премахнато доброволно и покривът е възстановен в първоначалният му вид. Представено в съда, невярното заключение става причина съседите да загубят заведеното  гражданско дело срещу причинителя на строежа.

След това обаче специалисти от Община Перник правят проверка на място и установяват редица нарушения. Следва заповед на кмета за отстраняването им . Това не става в постановения срок и на Кирил Йорданов е наложена глоба от 2 000 лв. с наказателно постановление. Междувременно той прехвърля собствеността на апартамента си на своя син Васил Станимиров и така започва да твърди, че не е собственик на имота и не се разпорежда с него, което вероятно трябва да означава, че не се отнася за него задължението да възстанови покрива и тавана, в това число и намиращите се там комини, в първоналния им вид.

Това и до момента не е станало, а по тази причина Кирил Йорданов е заплашен от нова, по-голяма по стойност глоба. Съседите не се примиряват. Не ги умилостивяват и глобите и настояват общите части от тавана да се приведат във вида, в който са били преди строежите на Йорданов.

Автор: Руми Борисова  Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.