iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдят ЦИК заради секретните стенограми

Перник снимка: за хората и събитията - съдят ЦИК

Неправителствена организация съди ЦИК заради тайните стенограми, съобщава "Сега".  Заради отказ на ЦИК да  предостави протоколи и стенографски записи от своите  заседания, Институтът за развитие на публичната среда обжалва пред Административния съд в София.  

От ЦИК обясняват, че протоколите са свързани с оперативната подготовка на решенията на комисията и нямат самостоятелно значение. От неправителствената организация обаче са на мнение, че е изключително важно обществото да знае какви са аргументите на всеки един член на ЦИК по даден казус и как в крайна сметка той гласува по него.

Само преди три дни в пленарната зала бяха дебатирани предложения на БСП за промени в Изборния кодекс, в които бе записано, че стенограмите на ЦИК трябва се публикуват в интернет, но по волята на мнозинството в крайна сметка поправките не бяха приети.

От института припомниха, че дори заседанията на избирателната комисия на Албания са открити. Изнесена беше  информация, според която представители на ОССЕ са питали нашата ЦИК защо заседава на закрито. От комисията отговорили, че ще мислят за разсекретяване на протоколите, ако има такива очаквания.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.