iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Събори и курбани за Спасовден в Пернишко

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

На днешния ден светата православна Църква празнува Възнесение Господне. Празникът се чества 40 дни след Възкресението на  Господ Иисус Христос.

На този ден Христос се явил пред своите ученици, за да им разяснява за Царството Божие, да просветли техния ум, така че да разбират Свещеното писание.  Затова се смята, че с възнесението Си Иисус Христос завършва делото на Спасението. За тези, които са повярвали в Него, Спасителят открива небето, за да бъдат изкупени и спасени.

Затова и народът е нарекъл този ден  Спасовден, а не защото има някой си св. Спас. Това просто е Денят на Спасителя.

Специалисти археолози са установили, че почти покрай всяко по-старо селище има местност, наричана от народа „Св.Спас”. В тези местности обикновено са разположени некрополи от древността и по-съвременни погребения.  Има храмове, оброци, параклиси.

По силата на езическото ни православие е останала традицията в тези местности на този ден да се правят народни събори, курбани и даже храмови празници, защото с архиерейска благословия има черкви които са останали с името „Св. Спас”.

Днес  празници ще има и в много от пернишките села. По традиция хората ще се съберат  в местността  местността  „Св. Спас“ край Църква,  местността „Дабо“ в Кладница,  местността. „Манастира“ в Лесковец, в  Дивотино, Студена и Батановци, в Калкас, Драгичево и Дивотино, в Радуй и Расник и на много други места.

С този ден е свързана и една много популарна народна поговорка. Когато нещо се е случило внезапно, изненадващо и е сварило човек неподготвен, хората казват  „Те ти, булка, Спасовден“. Малцина знаят обаче, че това  е краят на българска еротична народна приказка, а тези, които я знаят рядко я разказват, защото е срамотна. Достатъчно е само да се каже, че според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.