iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките деца ядат най-много шамари

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Децата в Перник най-често стават жертва на насилие. Това сочат данните на НСИ, съобщи вчера Иван Жеков от Български център за джендър изследвания. Статистиката измерва жертвите на насилие на база 1000 души детско население. Резултатите сочат, че в региона на Перник средно 2,5 деца редовно отнасят бой вкъщи, биват тормозени психически или пренебрегвани от родителите си. Същите са показателите и в Плевен, Пазарджик и Разград. Най-малко деца са станали жертва на насилие в Пловдив и Русе. Там показателите са под средния за страната - 1,4.  Столицата попада в златната среда.

2090 деца са станали жертва на насилие

През миналата година, показва още националната статистика. В същото време се отбелязва тенденция на спад при тези случаи.

Пет години по-рано са регистрирани 3146 малтретирани деца. „Отчита се около 30% намаление от 2005 до 2010 г.”, обясни Жеков. Той обаче подчерта, че в началото на периода НСИ въвежда по-прецизна схема за събиране на данни, което автоматично води до ръст в броя на жертвите.

При 80% от случаите насилието се извършва в домашни условия. В същото време обаче експертите признават, че случаите на насилие на обществени места се регистрират много трудно и по тази причина рядко получават по-голям дял в резултатите. По неофициални данни при 2/3 от случаите насилникът е от мъжки пол - баща, пастрок, дядо или чичо.

204 деца жертви на сексуално насилие е регистрирала статистиката през миналата година. И тук официално се отчита спад на жертвите, но темповете са доста по-бавни от тези при малтретирането. „Реално експертите се съгласяват, че сексуалното насилие е два пъти повече от официално регистрираното, но в момента системата работи така че е много по-чувствителна към случаите на насилие, но не сексуално”, обясни Жеков. Разминаване има в данните, получени от Държавната агенция за закрила на детето. Според нейната статистика през миналата година с 253 деца е блудствано, били са

насилвани или склонявани към проституция

Само от началото на 2011 г. пък са регистрирани 20 оплаквания.

При 64% от случаите на сексуално насилие става дума за блудство, а 19% са изнасилванията, посочи още Жеков. В останалата част от случаите става дума за склоняване и принуда. Картинката е обратна при осъдените - най-много са присъдите за изнасилване коментира той.  65% от жертвите на секстормоз са момичета, сочат още данните. Най-често извършителите на сексуално насилие са между 18 и 24 години. Другата възрастова граница, в която насилниците са много активни, е от 30 до 39 години. Едва в 1,5% от случаите става дума за жени. „Това са изключително редки и специфични случаи”, обясни Жеков.

.
Всяко десето хлапе се оплаква по телефона
Всяко десето хлапе у нас се обажда на националната телефонна линия за деца, жертви на насилие в семейството. Това сочи отчетът на Агенцията за закрила на детето след първата година работа на телефонната линия. Обикновено децата звънят многократно на номер 116-111, който е общ за целия Европейски съюз, понеже тормозът над тях продължава. Близо 10% от децата, които звънят на линията за сигнали, споделят за тежко преживян развод на своите родители. 86% от всички 210 обаждания дневно са на деца, които търсят съвет или помощ.
.
Арест за шамари в семейството

 
 
 
 

 

Полицията да арестува за бой вкъщи. Това настояват да залегне в новия Наказателен кодекс експерти от Алианса срещу домашно насилие. През октомври пакетът от предложения за законодателни промени ще бъде внесен в правосъдното и социалното министерство, а също и на няколко парламентарни комисии. Още догодина от организацията се надяват промените да влязат за обсъждане в парламента и да станат факт.

 

Според Геновева Тишева от Българския център за джендър изследвания, който е член на алианса, сегашният закон приема, че боят между близки има личен характер, и изключва наказателната отговорност за насилника. Ако съпрузите си нанесат средна телесна повреда вкъщи например, полицията не може да им се бърка. Униформените действат само ако има тъжба.

 

Освен това от алианса искат наказанията за домашно насилие да надхвърлят тези за различните степени телесни повреди и да бъдат обособени в отделни алинеи. Социалното министерство пък трябвало да включи различните форми на помощ към жертвите на домашно насилие към социалните услуги. В момента те се водят за „иновативни” и не се подчиняват на Закона за социално подпомагане и на правилника за прилагането му, твърди Геновева Тишева.

 

От Комитета срещу дискриминация на ООН ни препоръчват да осигурим добро финансово обезщетение на жертвите в зависимост от нарушенията на правата им. Те искат още да се промени Законът за защита срещу домашното насилие, така че да се премахне едномесечният срок и да се гарантира, че заповедите за защита са достъпни, без да се изправят тормозените хора пред излишни административни и законови тежести.

.
80% от трафика е с цел сексробство
В ЕВРОПА

80% от трафика на хора в Европа е с цел  проституция, съобщиха вчера от правосъдното министерство. Всяка пета жертва е мъж, а в огромния процент става дума за жени и деца.

Според световната статистика пък над 2 млн. деца стават жертва на сексуално насилие всяка година. При половината от тези случай разследващите са открили, че снимки на малтретираните са качени в интернет. До момента е установена самоличността на около 800 хиляди от хлапетата в световната мрежа. Предполага се при останалите 200 хиляди деца тормозът продължава.

Източник - в. Монитор

 

Според различни експерти системата за защита на деца, жертви на сексуално насилие у нас, все още има съществени пропуски. Например не е ратифицирана конвенцията на Съвета на Европа срещу сексуалното посегателство срещу деца. Юристи смятат, че ако законодателят склони да го направи, ще се въведат значително по-щадящи процедури по време на процеса. Децата ще се превърнат в „особени свидетели”, които ще бъдат разпитвани в подходяща обстановка и от нарочно обучени съдебни екипи. Промяната трябва да позволи на психолози и педагози, които в момента просто присъстват в съда, също да задават въпроси към детето.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.