iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Концерт пред Двореца за Съединението

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

С концерт ще бъде отбелязана 126-тата годишнина от Съединението.

Днес в 11.30 часа кметът на площад "Кракра" тържествено ще бъдат вдигнати знамената, а кметът Росица Янакиева ще приветства перничани за празника. Веднага след това пред Двореца на културата започва музикална програма.

На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история - Съединението на Северна и Южна България. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е официален празник в календара.

Предисторията на това събитие започва от 1878 г., когато Берлинският договор разпокъсва българските земи и създава препятствия пред тяхното икономическо и политическо развитие. Затова борбата за тяхното пълно национално освобождение и обединение започва скоро след освободителната за България Руско-турска война.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I. Според историците Съединението определя съдбата на България за векове напред.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.