iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свети Йоан или свети Иван Рилски Чудотворец?

Перник снимка: за хората и събитията - Св. Иван

В богослуженията и от духовниците светията покровител на Перник старателно се именува св. Йоан Рилски Чудотворец. В популярния съвременен език незнайно защо е прието да се казва св. Иван Рилски. 

Разсъждения по темата могат да се намерят в статия на проф. д-р Тотю Коев, публикувана в брой 20  на "Църковен вестник" от 2003г.

В наши дни са известни 15 на брой жития на Рилския подвижник, писани в различни векове на старобългарски или на църковнославянски език. В тях, както и в службите, посветени в негова чест и възпоменание, е употребено само неговото монашеско име Йоaн.  А в литературата - монографии, студии, речници, енциклопедии, статии, преобладава употребата на "св. Иван Рилски" вместо "св. Йоан Рилски". В същото време пишем и казваме Йоан Предтеча, Йоан Богослов, Йоан Златоуст, Йоан Дамаскин, Йоан Екзарх.

 Известно е, че приемащият монашество научава и получава новото си име в момента на пострижението. С тази смяна се подчертава, че приемащият монашество "умира" за тукашния, за светския живот и "се ражда" за нов, духовен живот.

Ние не знаем какво е кръщелното име на св. Йоан Рилски, но със сигурност знаем, че при приемане на монашество неговият духовен родител го нарекъл Ivauuhz /на гръцки/. Гръцкото му име Ivauuhz преминава в старобългарския език като Iwaннь, в църковнославянския - Иwаннь, в новобългарския - Йоан. Разликата е само в изписването на думата, без  да се променя нейното значение или да се отклони от гръцкото. Запазена е семантиката на името и връзката му с неговия носител. "Прави странно впечатление и буди сериозно недоумение това, че десетилетия наред в научната и до голяма степен в църковно-богословската литература у нас името на Рилския светец по непонятни причини е изменено от Йоан в Иван. Някои езиковеди го обясняват с развитието на езика " - пише проф. Коев.  Той припомня, че в историята на Българската православна църква до днес няма монах с име Иван. Когато приел монашество и се оттеглил от "мира сего", младежът от Скрино получил от духовния си родител името Йоан. Следователно никой не ни дава право да изменяме монашеското му име. Той е наречен Йоан и ние следва да го наричаме Йоан. Иначе без никакво основание, като сменяме монашеското му име, го връщаме в светския живот, от който той доброволно се отрекъл и се уединил в суровата планина, за да се отдаде на пост и молитва, на самовглъбяване и размисъл, да се извиси духовно и да достигне съвършенство и святост.

А може би това е израз на нашето желание за близост до светията и за неговото дълговечно застъпничесво за нас пред Господ.  Или защото най-често срещаното мъжко име у нас е Иван. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.